Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Julens krydderier – Kryddernelliker

December måned nærmer sig med første søndag i advent i den kommende weekend. Der er ganske stille ude i haven, og nu hvor det endelig er begyndt at blive koldt, er der ikke så meget at lave i haven. Når først det er blevet mørkt og koldt, hvad er så bedre end at tage en afstikker sydpå – derned ”hvor peberet gror”?  De fleste af de krydderier, vi bruger i julebagning og madlavning, kommer nemlig nede fra sydens sol.

Vokser i tropiske egne

Kryddernellike er ét af de krydderier, vi bruger en del i december. Men lad det være sagt med det samme – kryddernellike har intet at gøre med blomsten nellike! Kryddernellike kommer nemlig fra et træ med det botaniske navn Syzygium aromaticum. Syzygium-slægten er enorm stor med ca. 1200 arter, og hvis du har været i Sydøstasiens lande som for eksempel Thailand, så er du med sikkerhed gået forbi adskillige medlemmer af denne slægt. De vokser nemlig i tropiske egne.

Smukke stedsegrønne blade

De vokser naturligt i skove og krat, men mange arter bruges også som pryd og hækplanter. De har nemlig smukke stedsegrønne blade, og mange af arterne tåler at blive beskåret ofte. Netop kryddernelliken er dog hjemmehørende på Molukkerne som ligger i det indonesiske øhav. I dag dyrkes den mange steder for sin værdi som krydderi. Men kryddernellike kan altså ikke gro i Danmark, da klimaet her er alt for koldt. Det er et tropisk træ, som kræver varme og fugtighed. Derfor har vi heller ikke kryddernellike i Geografisk Have.

Nelliker i madlavning

Kryddernellikerne som krydderi er de høstede og tørrede blomsterknopper. Af dem udvindes også en æterisk olie som kan bruges i madlavning. Kryddernellike bruges bland andet hele i gløgg og stødt som krydderi i brunkager, men er også meget brugt i asiatiske madretter. En tradition, der måske i nogle hjem har overlevet fra gammel tid, er at stikke nelliker ind i en appelsin, som man hænger op. Det afgiver en fin duft.

Skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.