Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Magnolie

Magnolie

Foråret er kommet vådt fra start, men det har til gængæld også betydet, at der ikke har været så meget nattefrost. Det har været en stor fordel for alle de tidligt blomstrende planter. Der er næsten ikke noget værre end at komme ud en morgen og se, hvordan ens smukke rhododendron og magnolie er blevet brune på grund af den sene nattefrost.

Lige netop Magnolia er lige nu på vej til at blomstre. Den mest almindelige magnolia vi har herhjemme, er formentligt Magnolia x soulangeana, der er en menneskeskabt hybrid mellem to vildarter, som blev avlet i slutningen af 1800-tallet. Der findes et hav af sorter, som er mere eller mindre ens, men varierer en smule i farve og blomstringstidspunkt. Blomsterne kan minde om tulipaner, og derfor er magnolia også fejlagtigt blevet kaldet tulipantræ på dansk. Det navn dog blevet brugt allerede, hos Liriodendron. Derfor kaldes den blot almindelig magnolie, mens vi også har andre arter såsom åkandemagnolie, stjernemagnolie og agurkmagnolie.

Til glæde i mange år

Magnolie er som udgangspunkt en nem plante, men den kan godt være lidt kræsen med, hvor den står. Den vil helst ikke stå hverken for tørt eller for vådt og også gerne lidt i læ. Men er de krav først opfyldt, så kan man have glæde af sin magnolie i mange år.

Magnolieslægten er opkaldt efter franskmanden Pierre Magnol der er er født i 1638. Han var en anerkendt botaniker, der især arbejdede med systematik i botanikken.

Der findes over 350 arter af magnolia. De vokser primært i Asien og Nordamerika. Man kan se 11 af arterne i Geografisk Have herunder Magnolia x soulangeana i syvdalens japanafdeling. Flere arter er tilpasset et varmere klima end det danske, og de kan derfor ikke dyrkes på disse breddegrader. Aksel Olsen indførte tre arter til Danmark, hvoraf kun den ene, Magnolia salicifolia, i dag kan ses i Geografisk Have.