Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Den gule kæmpekalla

Den gule kæmpekalla

Lige i øjeblikket kan man nede ved Langedam i Syvdalen i Geografisk Have se nogle store fredslilje-agtige blomster, der står ganske tæt ved jorden. Det er den nordamerikanske kæmpekalla eller stinkdyr-kål, som den kaldes i USA. Den er smuk og et uventet indslag, ikke alene med sin størrelse, men også med sin farve. På botanisk hedder den Lysichiton americanum. Når den er afblomstret, kommer der store grønne blade frem, der kan blive over en meter lange. De kan minde lidt om grønkål, men man skal ikke tage fejl. Kæmpekalla er nemlig ikke spiselig. Den gule kæmpekalla kommer oprindeligt fra USA og Canada. Den er blevet indført som haveplante til Europa. Den vokser kun, hvor det er meget fugtigt året rundt, og er en rigtig sumpplante. Det er måske nok derfor, at den trods alt ikke er så kendt.

Invasiv i Europa

Desværre er den blevet lidt for glad for at være i Europa, og den har i flere lande bredt sig ud i naturen, hvor den hurtigt spreder sig invasivt. Derfor er den blevet forbudt i EU. I Danmark er den foreløbig ikke blevet noget stort problem, men den overvåges. Netop fordi den gror i sumpe og moser, er den svær at bekæmpe. I Geografisk Have fjerner vi de afblomstrede hoveder, så vi undgår at de frøformere sig. Derudover kan de også graves op i meget tørre perioder om sommeren.

Et asiatisk alternativ

Skulle man dog have forelsket sig fuldstændig i kæmpekalla og ønsker at plante den i haven, så findes der også en asiatisk art, som ligner, men blot har hvide blomster. Den er ikke på listen over invasive arter og forhandles i planteskoler. Den hedder Lysichiton camtschatcensis.

Kæmpekalla hører til Arumfamilien. Mange tror fejlagtigt at Kalla er en lilje, måske fordi den minder om fredslilje. Fredslilje er dog heller ikke nogen lilje, men sådan er danske blomsternavne ikke altid helt retvisende.

Ugens haveklumme er skrevet at Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe