Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Abernes skræk

Et usædvanligt nåletræ

Mange har sikkert set et abernes skræk-træ, som er et træ, der tiltrækker sig opmærksomhed, fordi det er så anderledes. Det er et nåletræ, men et af de mere usædvanlige af slagsen.

Kun én art dyrkes i Danmark

Abernes skræk, Araucaria araucana, kommer fra Patagonien i det sydligste Sydamerika, og skønt der findes tyve arter af Araucaria, er det kun denne ene art, man kan dyrke med nogenlunde held i Danmark. Abernes skræk er nemlig ikke vild med kulde og vintervejr, og det kan især være en udfordring at holde det i live, mens det er ungt. Selv ret store træer kan gå ud, hvis de står udsat i en hård vinter. Træet blev indført til Danmark i slutningen af 1800-tallet, men det siges, at alle de træer, der fandtes i Danmark under de kolde vintre under 2. verdenskrig, døde af kulde. Derfor har vi også kun relativt få store Abernes skræk i Danmark i dag.

Piñones – en vigtig fødekilde

Men der er heldigvis nogle stykker, og flere af dem er så store nu, at de er begyndt at bære kogler og frø. Abernes skræk har i øvrigt han- og hunplanter og det er således kun hunplanterne, der kan få kogler. De kan være så store som en håndbold og fulde af frø, som faktisk er spiselige. De hedder piñones og er på størrelse med en ferskensten. I Sydamerika har disse frø været en væsentlig fødekilde for lokalbefolkningen. Men i dag er det også en sjælden delikatesse -for der er ikke mange vilde abernes skræk tilbage i naturen. Det er et af de træer, der er truet af udryddelse og overudnyttelse.

Udbredt siden Jura-tiden

Abernes skræk er en meget gammel slægt af træer, og der er fundet velbevarede fossiler af arter, der nu er uddøde. Slægten har sammen med Wollemia og Agathis, som den er nært beslægtet med, været udbredt i Jura-tiden. Det er altså en plante, der har haft tid til at udvikle et effektivt forsvar mod planteædere, som man tydeligt kan se og mærke på de spidse og stive bladlignende nåle.

Abernes skræk i Geografisk Have

Du kan se det særprægede nåletræ i Sydamerika-afdelingen i Geografisk Have. Her er også forsøgt udplantet nogle små nye træer lavet fra frø af danske træer.

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.