Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Vinterhårdføre kamelia

I Geografisk Have er én af attraktionerne på denne årstid de blomstrende kamelia. De står i væksthusene, da kamelia normalvis er vant til et lidt varmere klima, end vi har i Danmark.

De sarte kamelia

Mange mennesker synes, at kamelia er meget smukke, og vil derfor gerne selv dyrke dem. Men tit driller det. For kamelia kan godt være lidt svære at passe. De kræver nemlig at stå køligt om vinteren og varmt om sommeren. Står de for varmt om vinteren, vil knopperne og bladene begynde at falde af. Derfor har mange også prøvet at sætte deres kamelia ud i haven på en beskyttet plads, og det har i mange tilfælde vist sig at gå fint. For hvis man ikke lige bor i det koldeste Midtjylland eller nordpå, kan det faktisk tit lade sig gøre at finde en plads, der er så beskyttet, at en kamelia godt vil finde sig i det.

“Korea Sol”

For nogle år siden har man også fundet nogle kamelia i naturen, der er vant til ret kolde vintre. I Korea har man nemlig opdaget den nordligst voksende vilde bestand af vinterhårdføre kamelia, og de kan faktisk klare ned til mere en 20 frostgrader! Hans Trautner, som er Danmarks førende Kameliaentusiast, har doneret ti af disse vinterhårdføre kamelia til Geografisk Have. Sorten hedder ’Korea Sol’. Den er enkel i blomsten og rød i farven. Desværre er disse kamelia svære at få fat i hos planteskolerne. Men så findes der heldigvis andre sorter, der kan tåle at stå udenfor, så længe de står et beskyttet sted. Helst skal man vælge sorter af Kamelia japonica. Det kan for eksempel være ’Lady Campbell’ eller ’Black Lace’, som har vist sig at gro fint flere steder i Danmark.

Sæsonåbning i Geografisk Have

De nye ”Korea Sol” kamelia skal nu plantes ud i Geografisk Haves Koreaafdeling. Her er der relativt meget læ og skygge, så de fine, stedsegrønne blade ikke bliver svedet om vinteren. Den første af disse kamelia vil Kurt Rasmussen, formand for Geografisk Haves Venner, Linda Lyhne, Borgmester for Kolding Miniby og Morten Damgård, formand for Geografisk Haves bestyrelse, plante i fællesskab til Geografisk Haves sæsonåbning fredag den 22. marts. Alle er velkomne på vintersæsonens sidste dag med gratis entré.

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.