Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Natuglen flytter ind

Gør haven fuglevenlig

De fleste haveejere er nok glade for et rigt fugleliv i haven. Især småfuglene kvidrer skønt, tilføjer farve og er effektive skadedyrsbekæmpere. Henover vinteren har mange hængt foder ud til de mange smukke standfugle. På et tidspunkt skal fuglene også yngle, og her vil nogle af dem være meget taknemmelige for en fuglekasse. Er man ikke til redekasser, kan man også skabe ynglesteder til fuglene med beplantning. Stedsegrønne buske danner læ for fuglene om vinteren, og tætte tornede buske kan danne det ideelle beskyttede skjul til en fuglerede, hvor katte og andre vandaler ikke kan komme til. De ynglende fugle giver masser af liv i haven, og det er så skønt at følge de små fugleungers rejse fra reden og ud i verden.

Natuglen i Geografisk Have

Hvor store fugle, man kan invitere ind i haven, afhænger naturligvis af beliggenhed og havens og måske især træernes størrelse. Med sine 14 hektar og masser af store træer er det nærliggende, at Geografisk Have inviterer både små og større fugle ind, som eksempelvis ugler. Det vakte derfor vild begejstring hos både nuværende og tidligere ansatte i haven, da vi opdagede, at en natugle endelig har fundet sig tilrette i en uglekasse i Syvdalen. Natuglen er den mest almindelige ugle i den danske natur, og mange har sikkert hørt dens tuden i de mørke aftentimer. Ikke desto mindre er den nye beboer tegn på, at Syvdalen tiltrækker et mangfoldigt dyreliv.

Hjertesti med fuglesang

Tilbage i 2018 etablerede Geografisk Have i samarbejde med Hjerteforeningen vandreruten ”Hjertesti med fuglesang”. Ruten er 1,8 km lang og går rundt i Geografisk Have, hvor der på træerne er ophængt nummererede fuglekasser. Man kan læse om både træerne og fuglene i den tilhørende folder. I havens Nordamerika-afdeling i Syvdalen hænger den uglekasse, hvor vi nu har endeligt bevis for, at der faktisk er flyttet en natugle ind. Det vækker stor glæde hos personalet, som længe har håbet på en ny beboer. Om der er to ugler, og vi kan se frem til ugleunger senere på året, er endnu uvist.

Ugens haveklumme er skrevet af kommunikations- og eventmedarbejder Kirstine Cecilie Larsen.