Aksel Olsen anbefaler: Guldazalea

Aksel Olsen anbefaler: Guldazalea

Aksel Olsen var Danmarks ubestridte Rhododendron-ekspert, da han levede. Han indførte rigtig mange Rhododendron til Danmark, som han dyrkede og solgte i sin planteskole Brændkjærhøj – det der nu er Geografisk Have. Guldazalea var ganske vist ikke én af dem, som han bragte til landet, men det gjorde den bestemt ikke mindre spændende. Aksel Olsen skrev om guldazalea: ’Den er temmelig sjælden i Haverne, skønt den fortjener den videste Dyrkning’.

Sur og let jord

Hvis man vil have Rhododendron – og dermed også guldazalea – til at trives i sin have, så er man nødt til at have noget sur og let jord, som de kan vokse i. Hvis man derfor ikke lige bor på den jyske højderyg, hvor jorden er sandet og sur, så må man altså lave et bed specielt til sine Rhododendron.

Løvfældende, duftende og nem

Rhododendron-arten guldazalea, som Aksel Olsen roste, kommer fra det sydlige Europa og Kaukasus og er en løvfældende Rhododendron. Det er faktisk den eneste art af løvfældende Rhododendron, som vokser i Europa. Guldazalea har klare gule blomster, der blomstrer i maj, men dens største fortrin er måske, at den dufter fantastisk. Guldazalea er desuden ret nem at dyrke, og den kan med alderen blive en stor busk på op til 3 meters højde.

Hybridernes forælder 

I dag – ligesom da Aksel Olsens levede – er det mest hybrider af guldazalea, på latin Rhododendron luteum, der sælges i planteskoler. Det vil sige krydsninger med andre arter. Rhododendron luteum er nemlig ’forælder’ til rigtig mange fine hybrider med store blomster i mange forskellige farver og skønne dufte. Meget historie om forskellige krydsninger fortaber sig og er også tit ret kompliceret. Men for eksempel menes det, at Rhododendron luteum kan være brugt til at lave de smukke Knaphill-hybrider, som i dag sælges i næsten alle planteskoler.

Besøg Vestasien

I Geografisk Have kan du på en tur rundt i haven nyde de blomstrende guldazalea i Vestasien-området og i de store rosenbede ved siden af Væksthuset i maj.  

Læs mere i samme klummeserie: 

https://geografiskhave.dk/aksel-olsen-anbefaler-hoestfloks/

Aksel Olsen anbefaler: Paradisæble

Aksel Olsen anbefaler: Pæoner

Aksel Olsen anbefaler: Engblomme

Aksel Olsen anbefaler: Primula

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.