Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Aksel Olsen anbefaler: Primula

Aksel Olsen anbefaler: Primula

I marts måned vil jeg her i klummen fokusere på nogle af de stauder, som grundlæggeren af Geografisk Have; Aksel Olsen, var glad for, og som han ofte anbefalede. Én af de stauder var primula. Primula er en stor slægt af planter, hvis forskellige arter vokser i store dele af verden. I Danmark er der 3 almindeligt forekommende vildtvoksende arter – melet kodriver, hulkravet kodriver og fladkravet kodriver. Men primula er afgjort mest udbredt i Asien, og især i Himalayabjergene er der mange arter.

En stor og ædel familie uden ukrudt

Aksel Olsen holdt – ligesom mange andre planteelskere gør – af primula, blandt andet fordi de næsten alle sammen har store smukke blomster. Aksel Olsen beskriver i ét af sine staudekataloger planten således: ’En stor familie og ædel tillige, thi der findes ikke noget ukrudtsagtigt medlem’.

Ingen nemme løsninger

Men ikke alle primula er lige nemme at dyrke i haven. Faktisk er nogle af dem decideret svære at få til at trives. Hvis man har en afslappet holdning til havearbejde, så skal man primært vælge de vildtvoksende arter, som så faktisk også er ret nemme at få til at trives. Men Aksel Olsen valgte ikke nemme løsninger, og derfor dyrkede han og hans familie også masser af primula. I ét af hans staudekataloger fylder primula hele tre sider, og her kan man se, at der er flere sorter, som Aksel Olsen selv har fremdrevet. Man kan også læse, at der på forældrenes planteskole er blevet forædlet en gruppe særligt fine primulakrydsninger frem af Primula auricula hybrider. Aksel Olsen opfattede mest primula som en stenbedsplante, fordi den ofte er lille og gror højt oppe i bjergene. Men der findes også mange primula, som vil trives fint i et staudebed og gerne i en lidt sur jord.

Plantepionerens Verden

Den 1. april fejrer Geografisk Have sin sæson-åbning, og som en længe ventet nyhed åbnes også Aksel Olsens hjem med udstillingen Plantepionerens Verden. Bland de få stauder man fandt i Aksel Olsens have efter hans død, var der blandt andet to primulaer. Disse er nu flyttet over i Staudehaven i Geografisk Have. Man kan desuden finde primulaen hulkravet kodriver i Naturhaven og Krydderurtehaven i Geografisk Have.

Læs klummen ‘Aksel Olsen anbefaler: Engblomme’ her.