Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Aksel Olsen anbefaler: Engblomme

Aksel Olsen anbefaler: Engblomme

En af de stauder som vi ikke længere ser så ofte i haver er engblomme – på latin Trollius. Geografisk Haves grundlægger Aksel Olsen var imidlertid meget begejstret for engblomme og havde en del sorter i sit sortiment. Engblomme var nemlig ofte i vores bedsteforældres staudebede. Det er en fin snitblomst til vaser og en udmærket pollenplante. Eller for at citere Aksel Olsen selv: ’I folkeyndest fra gammel tid har denne slægt … haft let ved at erobre en fremtrædende plads i vore haver og vore vaser’. Navnet ’engblomme’ dækker over flere forskellige arter og hybrider, som mere eller mindre ligner hinanden.

Pluk ikke fra naturen

I Danmark har vi også den europæiske engblomme, der er vildtvoksende. Desværre er de blevet mere sjældne over de senere år. Finder man derfor engblomme i naturen, skal man afgjort lade dem stå. De lider under tilgroning og pladsmangel, som desværre er et problem for mange urter i Danmark. Det er derfor bedre at købe dem. Engblomme kan fås i de fleste planteskoler, men af og til skal man finde dem i afdelingen for sumpplanter. Engblomme kan nemlig godt lide at stå fugtigt. De vil dog klare sig fint i en almindelig havejord, som ikke er for tør.

Solgul

Da engblomme er en gammel haveplante findes der flere sorter og mange hybrider. Den almindelige europæiske engblomme er solgul ligesom en smørblomst, men til haven kan man få engblommer, der varierer fra elfenbensfarvet til mørk orange. Hybriderne har større blomster end mange af arterne, og derfor har man fortrinsvis brugt hybrider til haven. Den europæiske engblomme blomstrer i maj-juni måned, mens den kinesiske engblomme blomstrer lidt senere, ligesom flere af hybriderne også gør.

Genetablering

Desværre findes engblomme i øjeblikket ikke i Geografisk Have. Men der arbejdes på at få ’genindført’ udvalgte af Aksel Olsens stauder i Geografisk Have, herunder engblomme. Aksel Olsen lavede flere sorter af engblomme – blandt andet kan sorter som ’Fuldmåne’, ’Lueild’ og ’Kraterild’ nævnes. Angiveligt findes der vildtvoksende engblomme andre steder i Kolding kommune, men de er sjældne, ligesom i resten af landet.

Udstilling

Til gengæld kan man lære meget mere om Aksel Olsen, når udstillingen “Plantepionerens Verden” åbner d. 1. april i Aksel Olsens hjem Brændkjærhøj. Læs mere her. 

Læs klummen ‘Aksel Olsen anbefaler: Primula’ her