Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Julens krydderier – Vanilje

Vanilje må ubetinget være ét af de krydderier, som jeg bruger mest ved juletid. Den er ingrediens i både vaniljekranse, risalamande og julemarmelade. Vanilje er også et af de dyre krydderier. Det er der sådan set ikke noget at sige til. Vanilje kommer nemlig fra en orkidé, der hedder Vanilla planifolia. Det er frøstanden af planten, vi kender som ”vaniljestænger”. Vanilje vokser vildt i Mexicos tropiske skove, men den er desværre ret sjælden i naturen, fordi dens levesteder langsomt bliver ryddet til opdyrkning til produktion.

En vanskelig plante

Vanilje dyrkes også andre steder i verden, og faktisk er det Madagaskar der producerer mest vanilje på verdensplan. Det er i øvrigt en langvarig proces. Vaniljeplanter blomstrer nemlig ikke nødvendigvis regelmæssigt, og når den blomstrer, så er blomsten kun modtagelig for bestøvning i ca. 8 timer. For at det ikke er vanskeligt nok, så lader vanilje sig kun bestøve af en bestemt slags bier, som udelukkende lever i Mexico. Derfor bliver størstedelen af vaniljeblomsterne håndbestøvet af mennesker. Herefter skal man blot vente omkring 9 måneder, før frøstanden er færdigudviklet og kan høstes. Nu begynder så en ret kompliceret fermenterings- og tørringsproces på omkring 3 måneder, før vaniljen er klar til salg.

Vaniljen som stueplante

Vanilje vokser som sagt i den tropiske klimazone, så vi kan ikke dyrke den i Danmark. I altfald ikke udendørs og derfor desværre heller ikke i Geografisk Have. Men fra tid til anden kan man finde vanilje til salg i havecentre, som stueplanter. Det er nemlig også en smuk blomst. Den kan dog hurtigt blive stor, for det er en af de orkideer, der vokser som slyngplanter, og som derfor kan blive flere meter lang. Men blomstringen er kort og tåler ikke sammenligning med de populære phalaenopsis-orkideer, som nogle gange blomstrer i over en måned ad gangen. Og drømmer man om at dyrke sin egen vanilje, skal man bare lige på kursus i, hvordan man agerer erstatning for en mexicansk brod-løs bi. Men så skulle vejen også næsten være banet for, at man kan have sin egen vaniljestang klar til jul inden for de næste par år. Held og lykke!

Skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.