Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Fingerbøl

Fingerbøl – nem og smuk

I denne skønne sommertid kan man se de fine fingerbøl blomstre. Det er en utroligt smuk, toårig plante, som er så nem at dyrke. Man behøver næsten ikke at gøre andet end at nyde synet af den. På botanisk hedder den Digitalis purpurea. Det udtales fuldstændig som ordet digital med et -is i enden.

Ikke hjemmehørende i Danmark

Fingerbøl er en utrolig tilpasningsdygtig plante. Den er blevet en populær haveplante og er også en gammel medicinplante. Den er, så vidt vi ved, ikke hjemmehørende i Danmark, men den findes forvildet i naturen. Til gengæld vokser den vildt i resten af Europa, helt ned til Marokko. Den har været brugt som medicinplante i Danmark i 1600-tallet og formentligt også helt tilbage til middelalderen.

Ganske giftig

Fingerbøl er ganske giftig, da den indeholder stoffer, der kan påvirke hjerterytmen. Det er også netop den egenskab, som førhen er blevet udnyttet i plantemedicin. Så længe man afholder sig fra at spise planten, er den nu ikke farlig, og der er al mulig grund til at dyrke denne nemme og smukke plante i sin have.

To-årig plante

Fingerbøl er, som sagt, en 2-årig plante. Det vil sige, at den enkelte plante kun lever i to år. Det første år er den blot grøn, og først på andet år sender den sin stilk til vejrs og blomstrer. De fleste fingerbøl producerer store mængder frø, og vil man beholde blomsten i haven, skal man altså blot være forsigtig med lugningen.  Dog findes der også sorter og hybrider på markedet, der angiveligt skulle være førsteårsblomstrende.

Se fingerbøl i Sibirien-afdelingen

Du kan se fingerbøl i Geografisk Haves Sibirien-afdeling omkring havtornbuskene. Her kan man desuden danne sig et indtryk af deres formeringsevne, da disse planter alle er selvsåede. Fingerbøl vokser også vildt i Sibirien, men menes også her blot at være forvildet – altså ikke hjemmehørende.