Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Palmer

Kan palmer gro i Danmark?

Palmer er noget, vi normalt forbinder med sydens sol og varme. Tænk bare på kokospalmerne med de lange svajende stammer på feriens skønne strande. Men faktisk er palmer et vidt begreb, og der findes mere end 180 arter. Umiddelbart er der ikke nogen af de mange arter, der vil klare sig i Danmark. Men det har nu alligevel vist sig, at der er nogle ganske få arter, der kan klare sig med lidt hjælp fra gartneren.

Trachycarpus fortunei

Den almindelige hørpalme Trachycarpus fortunei er en af de palmer, som nu har været dyrket en del steder i Danmark med held. Den kan klare ned til -18 grader, såfremt den står under de rigtige forhold. Det er nemlig vigtigt, at rødderne har de optimale forhold. Så skal man lykkes med hørpalmen, skal den plantes ud i en veldrænet jord, hvor vandet kan komme væk om vinteren, og så skal den helst stå, hvor der er lidt læ.  Bliver vinteren ret meget koldere end de -18 grader vil palmen dø, men der er dog flere steder i Danmark, hvor det alligevel er lykkedes at holde liv i hørpalmer i mange år. Mest kendt er nok de efterhånden ganske store eksemplarer, der står i Botanisk Have i København.

Fra Kina til Geografisk Have

Hørpalmen kommer fra Kina og Burma. Det er ikke en ’strandpalme’, men derimod en palme, der vokser inde i landet i skove og krat. Den er opkaldt efter den kendte plantejæger Robert Fortune, som mere end én gang satte livet på spil, i jagten på nye planter i det fremmede Kina. Der har, så vidt vides, ikke tidligere været plantet palmer i Geografisk Have. I Aksel Olsens tid har mange vintre sikkert været for kolde til, at det har været en succes. Men nu forsøger vi os altså med en hørpalme, som foreløbig kan ses i en krukke ved hovedindgangen. Senere på året bliver den plantet ud på en veldrænet plads i havens Kina-afdeling.