Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Rhododendron prinophyllum

Rhododendrontid

Det er blevet Rhododendrontid, og rundt om i landet står Rhododendron i fuldt flor. Rigtigt mange af dem er menneskeskabte krydsninger og sorter, som planteskolefolk gennem tiderne har forædlet. Men der er også mange vildarter, der er mindst lige så interessante. De er oftest stedsegrønne, fordi mange gerne vil have noget grønt at kigge på året rundt.

Rhododendron prinophyllum

Men der findes også de løvfældende Rhododendron. Indtil for få år siden kaldtes de Azalea, men nu er de en del af Rhododendronslægten. De mest kendte løvfældende Rhododendron er dem fra Japan. Men faktisk findes der også rigtig mange løvfældende arter fra USA.

Nem at forveksle

En af de nordamerikanske arter kan man lige nu se i Geografisk Have. Desværre har den forvildet sig over i Japan afdelingen. Det er måske fordi det er med denne art, som med mange andre arter, at de er meget svære at kende fra hinanden. Denne art er Rhododendron prinophyllum. Der findes mindst tre andre arter, der ligner den til forveksling. Her er deres naturlige voksested ude i naturen er en vigtig faktor, når man skal identificere dem med sikkerhed. Rhododendron prinophyllum får smukke lyserøde blomster, som er fremme nu.

Duft af kanel og nelliker

Rhododendron prinophyllum findes i det østlige og centrale Nordamerika, hvor den typisk vokser på nordvendte skrænter og langs vandløb. Den blomstrer enten lige før eller samtidig med at bladene også kommer frem. Den dufter ret kraftigt hen ad kanel og nelliker. Dens blomster har et langt kronrør, der får dem til at ligne små lyserøde trompeter. Denne art stiller de samme krav til jordbundsforhold som de fleste andre rhododendron, hvilket vil sige en sur, fugtighedsbevarende og let jord. Du kan se Rhododendron prinophyllum i japanafdelingens bed 81, Hvor denne nordamerikanske art altså er ’immigreret’ til.

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.