Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Storbladet benved

‘Præstehue’

Det er ved at blive efterår derude i haven, og blomsterne er ved at vige pladsen for frø og frugt. Blandt den fineste gruppe af prydbuske om efteråret er benved. Navnet gør ikke busken ret med hensyn til skønhed. Derimod refererer navnet til, at nogle arter af benved har et hårdt ved, som man kan bruge til bestemte træarbejder. På tysk kaldes benved for ’præstehue’, og det er i virkeligheden meget mere sigende, når man først har set frugterne, som er fremme nu.

Høstfarver

Benved, med det botaniske navn Euonymus, er en slægt af buske og små træer, som er kendt enten for deres smukke løv eller deres smukke frøstande. De farverige frøstande kan man se lige nu hos de fleste benved-arter.  Derudover får planten også smukke høstfarver, der så småt er begyndt at komme frem.

Storbladet benved

En af de smukkeste arter er efter min mening storbladet benved, Euonymus latifolius. Det er en busk, der bliver op til fire meter høj med lidt nedhængende grene. Blomsten er ret lille, og man bemærker den næppe, med mindre man går tæt på. Frugten er til gengæld utrolig smuk og finurlig. Frugtskallen er rosa-rød og nærmest firkantet, og når skallen åbner sig, vil man se tre til fire små orange frugter, der hænger ud af skallen. Inden i de orange frugter gemmer der sig et frø, som er hvidt. Det er det fineste stykke ingeniørarbejde fra naturens hånd, der her bliver vist frem.

Smuk men giftig

Men vær opmærksom på at benved er giftig ved indtagelse. Dog er flere fugle ganske glade for bærrene og spiser dem uden problemer. Storbladet benved kan være svær at skaffe i handel, men alternativet kan være at købe dens ’søster’ sakhlin-benved, der ligner den meget. Den skal plantes i en almindelig god og fugtighedsbevarende jord.

Benved i Geografisk Have

Storbladet benved kommer fra Centraleuropa og vokser blandt andet naturligt i det sydlige Tyskland. I Geografisk Have kan du finde den i Syvdalen, tæt ved de to store bøgetræer. Det bedste syn fås, hvis du stiller dig ved Aksel Olsens mindesten og kigger mod øst – her vil du kunne se den på skrænten ca. 20 meter væk.