Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Spidsløn med smukke efterårsfarver

Strålende farver på mørke dage

Træer og buske er ved at tabe bladene rundt om i landet. Mange af dem har smukke høstfarver og lyser op på selv de mest våde og mørke dage. Et af de træer, vi kan nyde nu, er spidsløn, som bliver næsten citrongul, lige inden den smider bladene.

Almindelig i det danske landskab

Spidsløn har det botaniske navn Acer platanoides, og den vokser vildt i det danske landskab. Derudover er den også plantet rigtigt mange steder som by- og parktræ. Dens botaniske navn hentyder til, at den ligner træet platan. Den ligner dog endnu mere sin fætter ahorn, som vi også finder mange steder i Danmark. Faktisk kan det være lidt svært at kende de to fra hinanden, men her i efteråret viser forskellen sig tit ved, at ahorn ikke får nær så flotte høstfarver som spidsløn.

Find den store spidsløn i Syvdalen

Spidsløn har et meget stort naturligt udbredelsesområde. Den findes således fra Norge og Sverige i nord til Pakistan i syd. I Geografisk Have kan du derfor også både finde spidsløn i Vestasien-afdelingen, lige overfor Væksthuset, samt i Syvdalen i Europa-afdelingen, når du går en tur i haven.

Helikopterfrø

Mange børn kender sikkert både spidsløn og ahorn for deres frø: ’helikopterne’. Frøet bevæger sig nemlig rundt om sig selv, når de falder af træet. Det gør de, fordi hvert frø har udviklet en ensidig vinge, så det kan blive ført væk fra modertræet med vinden. Og her kommer vi så måske til en af ulemperne ved spidsløn. Frøene er nemlig ganske spiredygtige og kommer gerne op alle vegne.

Tung skygge

Hvis man vil have en spidsløn i haven, skal man være opmærksom på, at det giver en forholdsvis tung skygge, da den har store blade. Man skal også være opmærksom på, at der findes flere forskellige sorter. Der findes blandt andet én med brogede blade. Alt i alt er spidsløn en ret nem plante, der blandt andet er ret tørketålende, fordi den har et kraftigt rodnet.

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.