Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Solbrud

Solbruden – sensommerens bedste stauder

Sensommeren er kulminationen på sommerens flor i haven, hvor mange af de skønneste stauder stråler om kap. En af de fineste og nemmeste er solbrud. Hvis man er til gule eller orange farver, så er solbrud selvskreven i haven.

På botanisk hedder solbrud Helenium og er opkaldt efter den skønne Helene (det var hende fra Troja i Grækenland). Men på trods af den græske reference så kommer langt de fleste arter af Helenium fra Nord– og Sydamerika. Herhjemme bruger vi mest den, der hedder Helenium autumnale og nogle hybrider, der er skabt særligt med henblik på at få nye, og endnu smukkere, sorter af den flotte plante.

Den solgule skønhed

Helenium er som sagt en nem staude at have med at gøre. Den skal helst stå i sol, men skygge noget af dagen vil den også acceptere. Når den står og blomstrer, giver solskin også en smuk effekt på de gule blomster. Jorden skal være fugtighedsbevarende til let fugtig. Selvom mange af sorterne kan blive over halvanden meter høje, så behøver de sjældent opbinding. De bliver også kun sjældent ramt af sygdomme, og de hører heller ikke til rådyrenes livretter. De fleste solbrud er sensommerstauder, men hvis man drømmer om at få en solbrud, der blomstrer tidligt, så kan man købe den art der hedder H. hoopesii, som faktisk allerede blomstrer sidst i maj.

Nyseurt

I solbrudens hjemland USA kaldes solbrud for Sneezeweed – altså nyseurt. Man tørrede nemlig planten, knuste den og brugte den som nysemiddel, fordi man før hen troede, at man kunne nyse diverse dårligdomme ud. Den har også været brugt til at lindre forkølelse og hovedpine samt forstoppelse. Der er dog også stoffer i planten, som kan være skadelige.

Hvis du vil se gule solbrud, kan du for eksempel komme til Grøn Havefestival i Geografisk Have i weekenden. Her står den smukke brud sammen med andre skønne sensommerstauder og lyser op i Gårdhaven, der ligger overfor Tumlehaven, der er for havens yngste gæster.