Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Mistelten

Under misteltenen

I øjeblikket er der ikke meget, der blomstrer derude. Juleroserne gør dog, hvad de kan for at lyse lidt op. Men måske man er heldig at have en mistelten i sin have. De er der ganske vist hele året, men ses tydeligst på denne tid af året, hvor der ikke er blade på træerne. Man kan også tage misteltenen ind og hænge den op. Stiller en kvinde sig under den, må man kysse hende – ja, det siges ligefrem at bringe uheld, hvis man afslår!

Hjemmehørende men sjælden

Misteltenen er en kendt gammel plante i Danmark. Man mener, den er hjemmehørende i den danske natur. Men den er relativt sjælden. Danmark er den nordligste del af plantens udbredelsesområde, den vokser kun på bestemte træer og meget langsomt. Mistelten har også en betydelig plads i den nordiske mytologi. Det var den plante, som Loke brugte til at dræbe Balder med. Planten har været brugt medicinsk helt tilbage til den græske oldtid. Ikke desto mindre er mistelten også meget giftig og kan snildt tage livet af såvel nordiske guder som almindelige mennesker.

Halvsnylter

Mistelten er en såkaldt halvsnylter. Halvsnyltere er, i modsætning til helsnyltere, selv i stand til at producere fotosyntese, og kan derfor give noget tilbage til træet for det vand og næring den stjæler. Den kan vokse på en række forskellige træarter, men lader til at have en forkærlighed for poppel og æbletræer. Selvom vi i Danmark kun har den hvide mistelten, findes der ifølge den botaniske have i London, Kew, 111 accepterede arter i hele verden. De vokser mange steder i verden såsom Afrika og Sydvestasien.

Dyrkes bedst af friske frø

Man kan godt dyrke sin egen mistelten i haven. Men det bedste resultat kommer, hvis man bruger modne og friske frø til at pode med. De kviste af mistelten, man kan købe her ved juletid, har typisk ikke modne frø i de eventuelle bær, kvisten kommer med. I naturen spredes frøene fortrinsvist af fugle. De spiser bærrene, men lader selve frøet slippe gennem fordøjelsessystemet uskadt. På en juletur i Geografisk Have vil du kunne se mistelten vokse på et træ lige bag grotterne – Glædelig Jul!

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.