Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Med dyrenes hjælp

Frøenes forunderlige rejse

Dyreriget er fantastisk og planteriget ligeså. Er der også et felt, hvor de to riger mødes? Ja, hvad er mere oplagt end at kigge nærmere på, hvordan træer kan få hjælp af dyrene til at sprede sig i naturen.

Der er mange måder, træer kan sprede sig på i naturen. For eksempel har popler og pil så lette frø, at frøene kan transporteres flere kilometer med vinden. I andre tilfælde kan det være vand, der spreder frøene. Elletræer, der typisk vokser langs vandløb, har nemlig frø, der kan holde til at blive spredt med vandet.

Med dyrenes hjælp

Nogle træer har brug for dyr for at kunne sprede sig i naturen. Det gælder blandt andet eg, bøg og kastanje, der har så tunge frø, at de kun kan transporteres ved hjælp af mus, egern eller fugle. Frøene er rige på olie og stivelse, og derfor gemmer dyrene frøene som vinterforråd i skovbunden. Men måske glemmer dyret, hvor det gemte forrådet, eller måske overlever dyret ikke selv vinteren. I hvert fald er det sandsynligt, at nogle af frøene spirer næste forår, og på den måde har dyret hjulpet træet med at sprede sig i naturen.
Træer, der har bær, som for eksempel hyld, røn og tjørn bliver hjulpet ved, at dyrene spiser deres bær. Herved kan træets frø spire, når dyrets gødning lander et eller andet sted, og dermed sikre træets spredning.
En anden måde dyrene hjælper med frøspredningen på, er i de tilfælde, hvor frøene sætter sig fast i dyrets pels. De fleste kender burre, som er virkelig god til at sidde fast i alt muligt. Men der er også mange andre frø, der bliver transporteret på denne måde. For eksempel er kastanjens skal også rigtig god til at sætte sig fast i pels og på den måde blive transporteret til en anden lokalitet.

Egernet i Geografisk Have

Særlig blandt de mange flotte gamle træer og buske i Syvdalen i Geografisk Have kan du være heldig at se egern i færd med at spise eller gemme nødder. Og måske de bliver til nye træer, hvis nødderne gemmes lidt for godt!

Ugens haveklumme er skrevet af Lene Holm, Geografisk Have