Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Maackia Amurensis

Stormfald

Stormfloden kom væltende ind over Kolding med vand i store mængder. Men der kom også blæst, og den kom som bekendt fra øst. Det betød, at mange af de planter, der normalt står i læ i vestenvinden, denne gang var i alvorlig fare både i Geografisk Have og andre steder. Endnu mere galt var det, at mange træer stadig stod med en stor del af deres blade på.

Amur-maackia

I Geografisk Have måtte et par træer da også give op i stormvejret! Et af dem var havens eneste Maackia amurensis. Træet har desværre ikke har noget rigtigt dansk navn. Nogle botanikere har forsøgt at lave en fordanskning af det botaniske navn, og kalde den amur-maackia. Men træet er ikke et almindeligt træ i Danmark, så derfor er der heller ikke endnu blevet udviklet på navnet. Jeg synes derfor, at træet fortjener at få et lille mindeord her i klummen og med tiden måske også et godt dansk navn.

Et fint lille træ

Havens Maackia stod i Japan-afdelingen, hvor den levede en ret anonym tilværelse, fordi den var blevet presset op mod lyset af omgivende træer. Faktisk vokser Maackia primært i Kina og Østrusland, og som navnet antyder, vokser den blandt andet i Amurregionen i det østligste af Asien. Her blev træet opdaget af en opdagelsesrejsende ved navn Karlovitch Maack. Siden er det blevet indført i havebruget, fordi det faktisk er et meget fint lille træ, hvis det får lov til at stå lidt solitært.

Små hvide ærteblomster

Maackia bliver nemlig ikke så stort. Det har finnede blade (ligesom asketræer), og det blomstrer i juli og august – som regel rigt med duske af små hvide ærteblomster. Maackia hører nemlig til ærteblomstfamilien. Maackia er fuldstændig hårdfør i Danmark, og det kan undre, at træet ikke er blevet mere udbredt. Vedet er også meget smukt og mørkt – men det ser man naturligvis først, når træet er fældet.

Hvornår vi får genplantet en ’amursk’ Maackia vides ikke, men Geografisk Have planlægger i de kommende år at plante to andre arter af Maackia i haven, nemlig Maackia hupehensis og Maackia faurei.

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.

 

Foto: The Morton Arboretum