Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

De farverige lupiner

Lupiner – farverige stauder fra Nordamerika

Blandt de mange skønne stauder, vi kan se lige nu, er mange-blomstret lupin en sikker favorit. Ganske vist er det dog en plante, der i disse år deler vandene. For lupin er faktisk på listen over invasive arter, der truer naturen i Danmark. Den er nemlig så tilpasningsdygtig og spirevillig, at den kan skabe store kolonier af de smukke blomster på steder, hvor det ikke helt var meningen. Lupin kommer fra Nordamerika, og den er derfor ikke en af vores hjemmehørende planter. En af årsagerne til lupinens hårdførhed er, at den kan opsamle kvælstof mere effektivt end mange andre planter og derfor kan trives godt i nærringsfattige områder.

Regnbue-lupiner

Ikke desto mindre er det jo en fantastisk smuk staude, som fås i alle regnbuens farver – deraf også navnet regnbue-lupiner, som så vidt vides, faktisk er et navn, som Geografisk Haves grundlægger Aksel Olsen gav planterne. Han var nemlig også vild med lupiner, og igennem årene udviklede han over 50 navngivne sorter i alle mulige farver. I dag finder vi desværre ikke disse lupiner i handel, fordi de ikke laves mere. I stedet er det engelske lupiner, vi kan købe, som ofte er unavngivne sorter.

Spireglad og nøjsom

Lupin er en meget nem og smuk staude. Den er, som sagt, ikke kræsen med, hvad jord den plantes i, blot den ikke er for våd. Lupin kan nemlig lide masser af sol og tåler en hel del tørke, hvilket også er en af grundene til, at de trives så godt uden for de private haver. Derfor kan det også være en rigtig god idé at klippe den afblomstrede frøstand af, inden frøene når at modne, så de ikke spreder sig. Og smid gerne frøstanden i skraldespanden frem for i haveaffaldet, så er du nemlig sikker på, at frøene ikke pludselig spirer et utilsigtet sted.

Aksel Olsens lupiner

I Geografisk Have kan du stadigvæk se nogle få af de lupiner som Aksel Olsen forædlede gennem mange år. Blandt andet står der lige nu en smuk lyserød lupin i staudehaven.

Den uges haveklumme er skrevet at Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.