Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Dunhammer

Naturen i dvale

Selvom naturen og haven ligger i dvale, er der stadigvæk ting at kigge på, hvis man ellers tør vove sig ud i det sjaskvåde vejr. Bland andet kan man langs søbredder og vandhuller se dunhammerplanter, som nu er ved at smide deres frø. Dunhammer er en sjov plante. Den vokser i ferskvand men kan også tåle en smule saltvandspåvirkning, hvorfor man også kan finde den tæt ved kysterne.

To vildtvoksende arter

I Danmark har vi to vildtvoksende arter af dunhammer, nemlig den bredbladede og den smalbladede. De ligner hinanden ganske meget, men den smalbladede er lidt mindre end den bredbladede. Bredbladet dunhammer er også den mest udbredte og den kan findes i hele Danmark. Ja faktisk kan den findes i rigtig mange andre lande. Den er nemlig hjemmehørende i både Nordamerika, Europa, Asien og sågar Afrika, hvor den findes så langt væk som Kenya og vokser inde i højlandet.

Brune frøstande

Dunhammer er en blomstrende plante, hvor han- og hunblomster sidder adskilt, men på samme plante. Den brune tykke filtagtige del af blomsten er hunblomster, mens hanblomsterne sidder ovenover. Dunhammer blomstrer om sommeren og udvikler frø i løbet af efteråret. Den slipper dog først frøene i løbet af vinteren, hvor man kan se den brune filt, der skiller sig til en stor uldtot, som er fuld af små frø, som spredes med vinden. Skulle man være fristet til at tage et par frøstande med hjem i stuen, skal man være opmærksom på at varmen kan få frøstanden til at åbne sig hurtigt og sprede sin frøuld ud over et ganske stort område! Herefter er de ikke så dekorative.

Skud og rødder er spiselige

Dunhammerens skud og rødder er spiselige, men er ikke nogen stor kulinarisk oplevelse. De er også svære at gøre rene, når man først har fået dem op af vandet. Planten har desuden været brugt medicinsk mod diverse dårligdomme.

Biodiversitet

I forhold til biodiversitet er der flere arter tilknyttet dunhammer, blandt andet dunhammertæge og svampen dunhammer-mørkhat. De visne dunhammer blade et yndet redebygningsmateriale for vandfugle mens frøulden er perfekt til bl.a. pungmejsens kunstfærdige rede.

Du kan se den bredbladede dunhammer i Geografisk Have, hvor den står i dammen i Naturhaven.

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.