Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Rød tvetand – blomstersvælg med sukkersmag

Rød tvetand – blomstersvælg med sukkersmag

Rød tvetand blomstrer lige nu og måske helt indtil oktober. Og du har uden tvivl set den. Det er nemlig en uhyre alminedelig plante i Danmark. Måske har du hørt den omtalt som ”en slags døvnælde”. Det er der nemlig mange der siger når de får øje på den.

Blomstersvælg

Og det er faktisk heller ikke forkert. Døvnælde (Lamium Album) og Rød Tvetand (Lamium purpureum) er nemlig i samme familie. Deres latinske slægtsnavn ”Laminum” kommer af græsk ”laimos” som betyder ”svælg”. Det hentyder til blomsten, som er 2-læbet og har et langt åbent kronrør, man kan kigge ned i – ligesom hvis man kiggede ned i nogens svælg. Anden del af de latinske navne hentyder til blomstens farve. ”Album” betyder hvid og ”purpureum” betyder purpurrød.

Naturens sukker

Mange børn kender til tricket, og måske har du også selv prøvet at trække en døvnældeblomst ud, for at suge i den? Gør man det, kan man nemlig være heldig at ane en lille sød sukkersmag. Og det kan man også gøre med rød tvetand.

Rød tvetand i salaten

Man kan i øvrigt spise hele planten. Både rå og tilberedt. I det nordiske køkken er rød tvetand flittigt brugt. Prøv selv næste gang du skal lave en salat med radisser, at udskifte radisserne med Rød tvetand, eller bare tilføje den.

Skønhed i ukrudt

I Geografisk Have dukker rød tvetand op alle mulige steder. I hjørner under hækken, imellem stenbelægninger og især på taget af vores receptionsbygning. Det er en 1-årig urt. Dvs. at den enkelte plante dør, når vinteren kommer. Men planten spreder sine frø, som spirer til nye planter året efter. Den bliver ofte luget væk i bede hvor vi ikke synes den hører hjemme. Og mange haveejere betragter den også som ukrudt. Men prøv at se lidt nærmere på rød tvetand, næste gang du støder på den. Blomsterne er virkelig smukke med de purpurrøde farver. Du vil også hurtigt opdage at bier er glade for deres nektar. Og måske kan du komme til at holde af rød tvetand i din have og lade den stå på udvalgte pletter.  

Rød Tvetand (Lamium purpureum) i Geografisk Have
Rød Tvetand (Lamium purpureum)

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere klummer om forårets planter her:

Martsviol

Primula

Erantis

Vintergæk

Adonis

Almindelig Vorterod

De tidlige løg

 

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.