Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

De tidlige løg

De tidlige løg

Selv om der ikke er meget grønt at se udenfor er nogle planter alligevel begyndt at vågne op fra deres vinterhi. Hvis man kigger efter, kan man se små spidse knopper og blade bryde jorden for at smage på vintersolens stråler. Dette er vores løgplanter i vækst. Løgplanter er nogle af de tidligste blomster , som vi har på året. Der er mange forskellige, og nogle af de tidligste at finde er blandt andet Vintergækker, Erantis og Krokus.
Vintergækken

Denne plante er en af vores mest kendte løgplanter. Vintergækken blomstrer fra januar til marts og ses ofte i den danske have, hvor den tit findes langs bedkanter og under buske. Planten er nem at genkende på sine blågrønne linjeformede blade, og deres hvide hængende blomster. Blomsterne kan anvendes som prydplante i haven, snit til dekorationer og til gækkebrev. Bierne er også rigtig glade for blomsterne, da det ellers er sparsomt med føde i begyndelsen af året.
Vintergækken er hjemmehørende i Danmark. Den vokser frit i løvskove og fortrækker skyggede og fugtige områder. Vintergækken er almindelig i hele Europa og Nordamerika.

Løg i haven

Hvis du selv ønsker løgplanter i haven, skal de plantes i efteråret, inden frosten sætter sig ind. Efter løgene er købt graves de blot ned i en dybde af to gange løgets størrelse. Løgene vil overvintrer i jorden og vil derefter springe i blomst i foråret. Det er vigtigt at løgene får en kuldeperiode (vinter) da de ellers ikke vil skyde i blomst. Efter blomstring visner de ned, men lever videre under jorden til næste forår, så man behøver ikke at købe nye løg hvert år. Løg er nemme at have, da de kræver minimal pasning og udkonkurrerer ikke andre planter.
Det er nu også muligt at se løgene komme frem i Geografisk Have, hvor de kan findes rundt i de forskellige områder og bede. Kig efter dem langs bed kanter og under buske og træer. Kan du gætte hvilke de er, inden de viser deres yndige blomstrer frem?