Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Erantis

Erantis

En plante som næsten alle danskere kender, titter mange steder frem under hækken lige nu. Den lille, fine, gule erantis. Erantis er en af de første planter der blomstrer, sammen med vintergækker og krokus i det helt tidlige forår. I forhold til dens lille størrelse, dufter erantis overraskende godt. Blomsterne er meget smukke, når de står tæt, som små gule tæpper der spreder sig ud under hækkene i hele haven. Vi er mange der holder af den, og det er sikkert også grunden til, at planten er vidt udbredt i Danmark.

Fra Europa til din have

Erantis stængel er en lille knold, som nemt plantes ud. Og den kommer flittigt igen år efter år. Når en klump af erantis bliver stor, er den nem at dele, så man kan plante den nye steder i haven. Erantis kommer oprindeligt fra Italien, Frankrig og Balkan. Men i dag findes den vidt udbredt i naturen i hele landet, hvor den har spredt sig fra folks haver.

En Ph.d. om dansk flora 

I 2019 blev der udgivet et spændende Ph.d. projekt, fra Københavns universitet. I projektet sammenligner Tora Finderup Nielsen Danmarks vilde flora i 1800-tallet, med Danmarks flora i dag. Som et eksempel på hvad resultaterne viser, blev erantis hevet frem.

Naturen er forandret

Forskerne fandt nemlig, overraskende nok, at vi faktisk har flere forskellige planter i naturen i dag. Det skyldes i høj grad alle de planter vi har indført til vores haver, som også spredes i naturen. Til gengæld er mange planter der fandtes i den danske natur i 1800-tallet, helt forsvundet fra Danmark i dag. Det er de planter som typisk voksede meget lokalt, et sted hvor miljøet var gunstigt for netop dem – måske på et nærringsfattigt overdrev, en mose eller en eng.

Vinderen af det ensrettede landskab

Dræning, gødning, anlæg af græsplæner og skov er sket alle steder, så i dag er miljøet for planter mere ensartet, både lokalt og over hele landet. Samtidig har haveentusiaster udplantet de samme planter i alle haver. Derfor er floraen også blevet mere ensartet i hele landet. I midten af 1800-tallet voksede erantis kun nogle få steder. I dag vokser den overalt, fordi den passer godt til det nuværende danske landskab. Så vinderen af vores ensretning af landskabet, har i høj grad været erantis.

Link til Ph.d. projektet finder du her

Der findes også andre klummer om forårsblomster, som du kan læse her:

Hov, hvem har spist min Vintergæk?

Vinterens adonis

Almindelig Vorterod – ukrudt eller skønt bunddække?

De tidlige løg

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her