Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Primula giver farve til foråret

Primula giver farve til foråret

I denne klumme vil jeg tillade mig at vende tilbage til en af de planter, der har været skrevet om flere gange før; nemlig primula. Det er nemlig en fantastisk haveplante og der findes omkring 500 arter, så der er nok at tage fat på. Rigtig mange arter og hybrider af primula har fundet vej til danske haver og stuer. Primula bruges nemlig bøde som stueplante og haveplante.

Pynter i haven

Faktisk kan man have blomstrende primula i sin have i flere måneder, hvis man planter flere forskellige arter. Nogle af de første begynder allerede at blomstre i starten af marts, hvis der ikke ligger sne, og derefter kommer de som perler på en snor indtil midt på sommeren.

Primula for viderekomne

Mange af de primulaer vi dyrker i haverne er meget hårdføre og lever længe. Men når der findes 500 arter, findes der selvsagt også arter, der er meget svære at dyrke og som mest er for de absolut viderekomne havedyrkere. Primula er en af de slægter der har bredt sig ud over det meste af jordkloden lige fra Grønland til Sydamerika. Men den største koncentration af arter findes i Østasien og Kina med ca. 300 arter. I Danmark har vi 3 vilde arter.  

Et væld af stærke farver

De fleste primula ynder en fugtighedsbevarende men dog veldrænet jord. De vil gerne stå lyst og med nogen sol, så længe jorden ikke bliver for tør. Primula vulgaris og juliane hybriderne tåler også lidt nattefrost, og kan derfor også fint plantes i krukker til at pynte her i det tidlige forår. Primula vulgaris er den primula, som kan købes stort set overalt i supermarkeder fra omkring nytår. Den findes i et væld af stærke farver som er forædlet af mennesker, men ude i naturen er den lysegul.    

Aksel Olsens ukendte primula

I øjeblikket kan man i Geografisk Haves staudehave se en smuk lille pudeprimula, som vi desværre ikke ved præcist hvad er for en slags. Den er nemlig blevet fundet i Aksel Olsens private have, hvor den har klaret sig i flere år, gemt af græs og ukrudt. Det er formentligt en krydsning af primula juliane, som der blev lavet mange af i 1920’erne.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.