Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Almindelig Vorterod – ukrudt eller skøn bunddække?

Almindelig Vorterod – ukrudt eller skøn bunddække?

Netop nu blomstrer den vilde blomst ”Almindelig Vorterod” (Ranunculus ficaria). Det er en almindelig plante som vokser overalt i Kolding. Den vokser i skove og levende hegn langs markerne. Den vokser også i grøftekanter, på enge og kan nemt brede sig ind over græsplæner. Hvor jorden er fugtig og næringsrig trives Vorterod.

Skal den bekæmpes eller er den et smukt indslag om foråret?

Her i Geografisk Have kører vi en klar linje vedr. Alm Vorterod. I den smukke rosenhave luger vi den væk. Men i de mere ekstensive områder i f.eks. Kina, er der visse steder hvor den netop nu står som den smukkeste bunddække, som passer godt ind med resten af vegetationen.

Vorterod er en af de tidligst blomstrende planter om foråret. Det er ikke uden grund. Planten skal nemlig bruge solens lys til at lave fotosyntese, som bliver til det stivelse og sukkerstoffer som den lever af. Og da den vokser under skovens træer, er den afhængig af at blomstre før træerne får blade så de ikke bliver skygget væk.  Så snart træerne har fået blade visner Vorterod og forsvinder helt. Fra juni måned vil man ikke engang kunne finde de visne blade. Men under jorden lever den videre. Vorterod har nemlig 2 slags rødder. Almindelige tynde rødder der trækker vand og næringssalte. Men også ammerødder. I ammerødderne gemmer den en ”madpakke”,  som den kan leve af under jorden, helt til næste forår. Næste år vil den igen pible frem overalt inden træerne får blade. Nogle siger af ammerødderne ligner brystvorter og det er derfor, at den har fået sit navn.

Hvis I ikke kender Vorterod fra jeres egen have, kan I holde øje omkring Kolding sygehus. I bøgetræerne langs Skovvangen, står den side om side med anemoner, ned af skrænterne og er et utrolig smukt syn. I grøftekanterne fra Kolding til Sdr. Bjert står den også tæt hele vejen. Og selvfølgelig kan den opleves her i Geografisk Have også. Dog ikke i Rosenhaven, håber vi.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.