Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Vinterens Adonis

Vinterens Adonis

Der er koldt i haverne for tiden, og der er ikke mange farver og blomster at kigge på. Selvom vi kan mærke, at de lyse timer lige så stille bliver længere og længere, så er det ikke helt forår endnu. I gamle dage har der sikkert været endnu mindre liv i haverne på denne årstid. Men i vore dage er vi heldige at have løgplanter, der allerede er på vej op nu. De fleste kender klassikerne; vintergæk og erantis. Vinteradonis er derimod, for nogen, en overset og smuk forårsbebuder, som faktisk også trives i det danske vejr.

Forårsløg fra bjergene

På latin hedder Vinteradonis ’Adonis amurense’, men i daglig tale kaldes den ofte bare for ’Adonis’. Adonis har mere til fælles med vintergæk og erantis, for de kommer alle fra høje bjerge i den store verden. Faktisk er de fleste af vores forårsløg, planter der kommer fra bjergegne i Centraleuropa og Asien og som er blevet indført til havedyrkning.

Afrodites elsker

Når adonis springer ud, kan den ved første øjekast, minde om en forvokset erantis. Den bliver ca. 10 cm høj, og med sin gyldengule blomsterkrone og grønne bregnelignende blade, har adonis sin egen frugtbare skønhed, der gør den fortjent til sit navn. I Græsk mytologi er Adonis både kendt for sin skønhed og for at være kærlighedsgudinden Afrodites unge elsker.

Adonis i haven

Ønsker du at få adonis i din egen have, kan den plantes i en krukke, som foran Væksthuset i Geografisk Have. Ellers klarer den sig også godt under træer og buske, da den oprindeligt er en skovplante. Vælg et sted, som du også om vinteren tit kommer forbi eller måske kan se fra køkkenvinduet, så du rigtig kan følge med i staudens udvikling. Blomstringen kan starte allerede i januar og den kan stå til langt ind i foråret, hvor den også er til gavn for nogle af årets første insekter.

Læs om en vintergæk der blev spist her