Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Julens krydderier – Kanel

Der er få krydderier, vi forbinder så meget med julen, som kanel. Kanel kommer fra planten Cinnamomum verum, der er et stedsegrønt træ i ’laurbær-familien’ og den underliggende ’kanel-’ eller ’Cinnamomum-slægt’. Kanel er oprindeligt hjemmehørende på Sri Lanka, men den vokser vildt mange steder i tropiske egne, fordi den dyrkes i plantager og har spredt sig ud derfra.

Hvad er kanel?

Kanel er nemlig et meget anvendt krydderi – endda med positive medicinske effekter. Men hvad er det så lige kanel egentligt er? Det er faktisk træets bark, eller mere præcist inder-barken. Det er derfor reelt træfibre, man spiser. Derfor er kanel heller ikke vandopløseligt. Det tænker man måske ikke så meget over, men det betyder faktisk, at hvis man indånder stødt kanel og får det i lungerne, så kan man blive kvalt. I 1800-tallet var krydderier fra fjerne himmelstrøg fine og dyre, og det er derfra, at talemåden, ”det er godt at kunne se forskel på skidt og kanel”, kommer.

Anvendelse

Nu er det heldigvis ikke så tit, at man indånder kanel. Som regel kommer man det på risengrøden eller i bagværk, bruger det i gløgg og andet godt. Kanel har også andre gode effekter end smagen. Blandt andet skulle kanel være blodsukkerregulerende og også indeholde stoffer, der er betændelseshæmmende. Kanel indeholder også store mængder mangan, som er et mineral, vi mennesker har brug for, men som tit kun findes i ret små mængder i planter. Til gengæld indeholder kanel også kumarin som er skadeligt i for store mængder.

Barken høstes

Cinnamomum-slægten består af ca. 250 arter, men kun fire af arterne anvendes til det velkendte kanel-krydderi. Kanel er, som så mange andre planter vi anvender til krydderier, tropiske planter, som vi ikke kan dyrke i Danmark. Derfor kan du desværre heller ikke finde kanel-træet i Geografisk Have. Kanel er et stedsegrønt træ, der får små hvide og undselige blomster. I plantager hvor man dyrker kanel, høster man barken, når træet er 2 år gammelt, hvorefter man klipper træet ned og lader nye skud vokse op fra bunden.

Skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.