Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Stedmoderblomst

Eksotisk men hårdfør

I den forgangne uge har der ikke været så meget forår i luften. Solen har skinnet det meste af tiden, men det betyder også, at det bliver koldt om natten. Det er ikke noget problem for de fleste af vores forårsvækster. Selv stedmoderblomster kan klare det. Den fine grønne plante, med de store eksotisk udseende blomster, ser ellers ikke ud til at være en af de planter, der kan klare ret meget kulde. Den ser naturligvis også noget trist ud oven på en lang kold nat, men lige så snart solen får fat, så retter planten sig op og ser frisk ud igen.

Hybridplanten

Og hvor kommer så sådan en fin og eksotisk skønhed fra? Stedmoder hedder på latin Viola x wittrockiana. X’et betyder, at vi her taler om en hybrid. Det vil sige, at to forskellige arter har skabt en ny plante, som har lidt fra begge forældre. I dette tilfælde er der tale om adskillige hybrider, der er ’krydset’ med andre hybrider, ved en gartners mellemkomst. Men én af de arter, der er taget udgangspunkt i, er den helt almindelige vilde stedmoder Viola tricolor, som vokser vildt i Danmark og i øvrigt også i det meste af det øvrige Europa og Vestasien. Så mere eksotisk er det heller ikke.

Violslægten

Måske synes du i øvrigt at stedmoder-planten kan minde lidt om en forvokset viol. Og det gør den, da stedmoder-planten hører til i violslægten og er nær slægtning til martsviol, hundeviol og de mange andre violer, som i øvrigt også vokser vildt i Danmark. Der findes på verdensplan mere end 600 arter af violer, og de vokser over store dele af kloden. I Geografisk Have kan du nyde martsviol flere steder, men dog først i slutningen af måneden på grund af de kolde temperaturer.

Spiselige blomster

Inden for de seneste år er det blevet meget populært med spiselige blomster i salaten eller på kager. Blomster fra stedmoder og violer er begge spiselige – dog i små mængder. Der er nemlig nogle stoffer i planten, som man ikke har godt af at indtage i store mængder. Så – ligesom med så meget andet – er det med at spise dem med måde, som man siger.