Sommerkjolebedet

Sommerkjolebedet

Efteråret er plantetid. Hvis man vil anlægge nye bede, eller bare plante nogle få planter, så er efteråret tiden at gøre det, selvom vejret ikke altid indbyder til at være i haven. Planterne har en meget bedre chance for at overleve, hvis de kommer i jorden nu. Og så er der stor sandsynlighed for at de kommer godt i gang, når foråret kommer.

Nyt bed i Kina

I Geografisk Have er vi i øjeblikket ved at renovere et af havens gamle bede i Kinaområdet. I bedet skal der plantes en masse stauder, som også vokser vildt i Kinas natur. Det vil sige, mange af de stauder vi kommer til at plante, er forædlinger af de planter, som vokser vildt i Kina. I bedet kommer blandt andet til at vokse to forskellige arter af iris, nemlig Iris sibirica og Iris delavayi. Der plantes også pæoner og høststenbræk, med nogle spiraea ’Sommerkjole’ iblandt.

Spiraea

Spiraea ’Sommerkjole’ er navnet på en af Aksel Olsens frembringelser, som også har givet navn til bedet, som altså skal hedde ’Sommerkjolebedet’. Spiraea ’Sommerkjole’ er aldrig blevet lige så kendt som mange andre spiraeasorter – måske fordi den kan forveksles med andre, som allerede var fremme i sin tid. Ikke des to mindre er ’Sommerkjole’ en fin spiraea, som kommer til at stå flot blandt de andre stauder. Den vil også komplimentere to andre spireaarter, som allerede står i bedet. Spiraea er nemlig en udbredt plante i Kina og Asien, med 47 endemiske arter alene i Kina. I Sommerkjolebedet sniger der sig også en bregne ind. Det er en japansk fjerbregne som, trods sit danske navn, også findes i Kina. Denne variant har et sølvgråt skær i bladene, der giver den et helt specielt udtryk.

Landskabsarkitekter

De nye planter bliver plantet efter en plan, der er udarbejdet med landskabsarkitekten Signe Moos fra Moos Landskaber, som før har designet Månelysbedet i Geografisk Have. Hvis man laver nye store ting og forandringer i sin have, kan det altid være godt at have en arkitekt ind over. De kan nemlig sikre, at der kommer både ro og harmoni i bedet. Og så kan de sørge for, at det falder naturligt ind i det omgivende miljø. Vi regner med at Sommerkjolebedet vil stå nogenlunde færdigt i uge 43 og kommer i fuldt flor til næste sommer. 

Læs og se videoen om Månelysbedet som blev anlagt i 2019 her.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.