Et nyt bed ser dagens lys
Efterår er et godt tidspunkt at plante på. Derfor vi i Geografisk Have lige renoveret et bed i havens Kina område. Det er forbavsende nemt at finde planter til et nyt bed, for rigtig mange af vores haveplanter kommer faktisk fra Kina. Bedet har fået navnet ’Månelys’, opkaldt efter en sort af buskpotentil, der hedder ’Månelys’, som er fremelsket og dermed også navngivet af Aksel Olsen, havens grundlægger. Ordet i sig selv er da også lidt magisk.
Berberis aggregata
En af de andre planter, der er plantet i bedet er Tætblomstret Berberis, ’Berberis aggregata’.
Nogle haveentusiaster vil måske tænke ’Hvorfor lige berberis?’, der har fået et lidt skidt ry. Den er nærmest frygtet på grund af de grimme torne, som ikke er til at spøge med. Hvis man får en torn i hånden, kan de være svære at få ud. Der går mange historier om dem blandt gartnere, der har været uheldige at snuble og falde ind i en berberis. Nogle mennesker reagerer også ved at få betændelse i såret, fordi der findes et let giftigt stof i plantens ved. Bærrene af flere af arterne af berberis kan spises og købes tørret i helsekostforretninger.
Det er dog også en plante med meget store kvaliteter som haveplante. Aksel Olsen indførte ikke mindre end 8 arter og hybrider til Danmark i årene fra 1923-1938. De er gode som hækplanter, da de ikke vokser sig for store. Flere af dem har et smukt løv og mange af dem får smukke bær, som det især er tilfældet med Tætblomstret Berberis, ’Berberis aggregata’. Fuglene elsker dem og bærrene lyser smukt op helt ind i december. Så der er gode grunde til at plante berberis på rette tid og sted. I dette tilfælde er de også med til at skabe sammenhæng med de omkringliggende bede, hvor der også findes berberis.
På billedet ses berberis aggregata i Kina tæt ved den nye bed ”Månelys”.
[sc name=”blogauthor”]