Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Nye planter i haven

Efteråret er plantesæson i haven, og måske har mange benyttet efterårsferien til at få plantet nogle planter eller måske bare flyttet dem. Efteråret kan måske godt føles som en lidt træls årstid til havearbejde, men planterne har en meget bedre chance for at overleve, når de kommer i jorden på denne årstid.

Galax Urceolata

I Geografisk Have kommer der også hele tiden nye planter til og dette efterår er ingen undtagelse. Blandt andet er der kommet to nye ’beboere’ i Nordamerika afdelingen. Den ene er en fin bunddække ved navn Galax urceolata. Det er en lav skovbundsplante med smukke grønne blade, der er delvist stedsegrønne. Den er endnu ikke ret kendt i Danmark, men trives udemærket i danske haver, hvis de får en skygget placering. Den får nu lov at blive afprøvet her i haven i håbet om at den vil brede sig.

Wissels saguaro

Den anden tilflytter er en cypres. Dem har vi allerede en del af i Geografisk Have, men lige præcis denne sort har manglet og er en ganske anderledes sort ved navn ’Wissel’s saguaro’. Den har en sjov vækstform, der kan minde om den på kæmpekaktussen, som den også er opkaldt efter. De kaldes nemlig saguaro. Man finder den ikke i naturen, fordi den er en mutation, der er opstået som et skud på en almindelig cypres. Den er endnu et bevis på at cypres er en særdeles værdifuld haveplante, der bruges alt for lidt i danske haver.

Araucaria

I Sydamerika er der også kommet flere beboere, nemlig to abernes skræk eller Araucaria, som de hedder i botanikkens verden. Det er særprægede træer som ligner noget fra fortiden. De kommer fra Sydamerika, hvor de desværre er udryddelsestruede. Både på grund af tabte levesteder, men også fordi frøene er en eftertragtet spise i Sydamerika. I Geografisk Have har vi allerede en Abernes skræk i Sydamerika afdelingen, men det vil tage mange år før de bliver lige så store, for abernes skræk vokser nemlig ret langsomt, og de første ca. 10 år af dens levetid, er det en god ide at beskytte den grundigt om vinteren, da de er ret kuldefølsomme.

Skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.