Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Mammuttræ

Kogler af mammuttræ

Efterhånden som december nærmer sig, er der sikkert mange, der er begyndt at tænke på at finde materialer frem til juledekorationer. Gran, lys og kogler skal der findes, og måske er man så heldig, at man kan finde noget af det i sin egen have. En gang i mellem er man måske også så heldig, at man finder noget, der er lidt mere eksotisk end en fyrkogle. Det kunne for eksempel være en kogle fra et mammuttræ. Sådan én var der en af mine kollegaer, der i sidste uge fandt her i Geografisk Have. En rigtig fin lille kogle, men slet ikke så stor som man måske kunne tro, den var.

Op til 2000 år gamle

Der er rigtig meget godt at sige om mammuttræet. Blot kan man ikke ligefrem sige, at det passer ind i små haver. Faktisk skal der en ret stor have til at kunne rumme et mammuttræ. For som navnet afslører bliver de enorme. Faktisk er mammuttræet det træ i verden, der kan blive allerstørst. Sequoiadendron, som er træets botaniske navn, vokser i et meget lille område i Californien. Her er de gamle træer en stor turistattraktion på grund af deres massive størrelse og alder. Nogle af dem er mere end 2000 år gamle. De kan have en stammediameter på over 13 meter og en højde på 90 meter. De gamle træer har desuden en tyk og brandhæmmende bark der gør at de kan modstå skovbrande.

Mammuttræ i Geografisk Have

De tre eksemplarer, du kan se på en tur i Geografisk Have, er dog endnu ikke hverken så store eller gamle. Havens træer er kun omkring de tyve meter høje og ca. 50 år. Men ikke desto mindre er de begyndt at producere kogler, og nogle af dem er også begyndt at falde til jorden. Kogler fra mammuttræer kan ellers blive siddende på træet i op til tyve år. I naturen findes der kun omkring 80.000 mammuttræer, og træet anses for at være truet af udryddelse. Ikke fordi 80.000 i sig selv er et bekymrende lille antal, men med de klimaforandringer vi oplever i disse år, er der noget, der tyder på at bestanden ikke er stabil. Der dør med andre ord flere mammuttræer, end der kommer nye til.

Ugen haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.