Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Julens krydderier – Allehånde

Allehånde er måske et lidt mærkeligt navn til et krydderi. For egentligt er allehånde et gammelt navneord. Det er et af de krydderier, som vi nok mest bruger ved juletid, men som navnet antyder, er det et krydderi, der kan bruges ’alle hånde’ altså i mange forskellige retter og bagværk. Allehånde kommer fra træet Pimenta dioica, som oprindeligt stammer fra det tropiske Mellemamerika. I USA kalder man også krydderiet for Allspice. I Jamaica er det et af de vigtigste krydderier i køkkenet.

Sammensat smag

Når allehånde hedder, som det gør, så er det fordi at det smager af mange forskellige andre krydderier. Det smager lidt af kanel, kryddernelliker og muskatnød. Men hvad bruger vi det så til i Danmark? Vi bruger det primært i leverpostej og i bagværk – som for eksempel honningkager.

Tørres og pulveriseres

Herhjemme bruger vi mest allehånde stødt. Allehånde kommer fra bærrene på træet, der tørres og pulveriseres. De høstes inden de modner, hvor de har mest smag, og får så lov til at ligge og tørre i en periode. I Mellemamerika hvor træet gror vildt, bruger man også bladene. Allehånde kan blive et ret højt træ på omkring 18 meter, så derfor beskærer man dem i plantagerne, så man kan nå bærrene.

Vokser i tropiske egne

Allehånde er hjemmehørende i de tropiske egne, og kan altså ikke gro i Danmark og desværre heller ikke i Geografisk Have. I troperne vokser de vildt som store træer i skovene. Da det bliver et træ, så er det heller ikke en plante, man typisk kan købe i havecentre som stueplante. I øvrigt er allehånde enkønnet. Det vil sige, at der er hanplanter og hunplanter, og det er kun hunplanterne, der sætter bær. For at et modent frø kan spire, skal det forbehandles på en særlig måde. I naturen spredes frøene via fugle, der spiser bærrene. Frugtkødet fordøjes, og frøene sendes gennem fuglens fordøjelsessystem og kan først derefter spire. På den måde bliver frøene spredt. Det er smart, for så skal planterne ikke konkurrere om den samme jord og næring, men bliver spredt med fuglenes hjælp. Det er et af de gode eksempler på, hvordan arter er afhængige af hinanden, og naturen samarbejder.

Skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.