Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Går gartneren i dvale om vinteren?

Går gartneren i dvale om vinteren?

Når jeg taler med folk, som ikke er specielt havekyndige, om mit arbejde som gartner, sker det tit, at jeg får spørgsmålet: ’Hvad laver I egentligt om vinteren?’ Og lige så hyppigt: ’Der er vel ikke så meget at lave her om vinteren?’ Men gartnerne i Geografisk Have går ikke i hi om vinteren, for der er mange vigtige opgaver, der giver god mening at løse på denne årstid.

Hækklipning

En af de store efterårs- og vinteropgaver er at klippe hæk. De fleste haveejere klipper deres hæk om sommeren, men det har vi ikke tid til i en have som Geografisk Have, hvor der er meget andet at lave om sommeren. Derfor foregår hækklipningen for os primært i vinterhalvåret.

Væksthuset skal vaskes

Hækkene har bedst af at blive klippet, når temperaturen er over frysepunktet, hvilket den er i en stor del af december og ofte også i januar. Når det bliver rigtig koldt, fortrækker havens gartnere til Væksthuset, er der en masse beskæringsopgaver af de planter, som hele tiden vokser. Derudover skal der gøres rent og ruderne skal vaskes indvendigt.

Plantedatabase

Som den der holder styr på havens plantedatabase, er vinteren også en god tid til at opdatere listerne, som holder styr på havens godt 3000 planter (medtælles de individuelle roser i Rosenhaven, kommer tallet op på ca. 8000). Nye planter kommer til, gamle visner og skal væk og endelig flyttes der også nogle gange lidt rundet på tingene. Alt sammen skal registreres, så der er styr på havens unikke plantesamling i de ca. 230 bede.

Blade

Og med over 200 bede er der som regel også noget ukrudt der kan fjernes, så længe det er tøvejr. Dertil kommer, at der rives blade sammen helt hen efter årsskiftet, fordi de mange træer smider bladene over en meget lang periode.

Formklipning

Besøger du Geografisk Have i denne vinterperiode, så læg mærke til Rosariets buksbom, som kommer i form her i det nye år.

[sc name=”blogauthor”]

Her kan du læse om de stedsegrønne planter, som er flotte om vinteren. 

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.