Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Den stedsegrønne cypres

Den stedsegrønne cypres

Jeg har muligvis i en tidligere klumme nævnt, at jeg er fan af stedsegrønne planter. De er flotte året rundt og særligt her i vinterhalvåret, hvor meget andet ser lidt kedeligt og trist ud. Der findes et hav af fine stedsegrønne planter at vælge mellem, og man kunne snildt lave en hel have kun fyldt med stedsegrønne planter.

Kirkegårdsplanter?

Skal man fremhæve én, så er det Ædelcypressen ’Chamaecyparis lawsoniana’. Jeg synes sagtens at man kunne bruge den noget mere i de danske haver. Desværre bliver den ofte sat i bås med gruppen af ”kirkegårdsplanter”, som mange ganske uretfærdigt har givet dem navnet. Mange fravælger derfor at have Ædelcypressen i sin have, fordi den måske kunne få haven til at minde om en kirkegård.

Personligt har jeg aldrig selv fået den slags associationer til hverken cypresser eller thuja’er, når jeg har set dem i en almindelig have – tværtimod. De er gode til at skabe form og farve og er desuden fantastisk hårdføre, hvilket er en af grundene til at man nogle gange ser dem brugt på kirkegårde. Ædelcypres kan sagtens tåle at blive formklippet, så længe man kun klipper i det yderste af grenene. På den måde kan man faktisk bruge den som hæk, men også som formgiver i et stort bed.

Formklip din cypres

Oprindeligt kommer Ædelcypressen fra Nordamerika, hvor de kan vokse sig til ganske store træer, hvis man bare lader dem gro. Derfor kan det være en god idé, netop at formklippe den hjemme i haven.

I Geografisk Have kan man gå ned i Nordamerika området og se nogle fuldvoksne eksempler på Ædelcypres. Hvis man kigger i et havecenter, vil man kunne se de mange forskellige sorter, som man kan få. De mest almindelige sorter er den blålige ’Columnaris’ og den gullige ’Yvonne’. Begge sorter er smukke og kan være med til at give haven noget farve og læ i de kolde måneder.