Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

En hjælpende hånd fra de frivillige til bierne

En hjælpende hånd fra de frivillige til bierne

Lige nu giver vores blomstrende krokusbed en hjælpende hånd til Havens første bier, der er ved at vågne af deres vinterdvale. Krokus er nemlig en af de blomster, hvor de vilde bier kan finde nektar først på året. Det er primært honningbierne fra Dronnings Dortheas Bivenners stader, som flyver ud i det flotte bed, men også årets første humlebier er set her.

Frivillighedens hånd

Krokusbedet er formet som en hånd, og hedder sjovt nok ’Den hjælpende hånd’. Løgne i hånden blev lagt på en dejlig sensommerdag i september 2019. Hjælpen kom fra omkring 100 frivillige fra Kolding Kommune i samarbejde med mange fra Geografisk Haves Venner, som også havde finansieret indkøbet af de i alt 16.000 løg. Hånden er et symbol på de mange frivillige hænder, der både hjælper til i Haven og andre steder i Kolding Kommune, som blev fejret den dag.

Løg til efteråret

Lige nu er krokushånden flottere end nogensinde. I foråret 2020 var jorden så våd, at hånden ikke blev så flot som håbet. Men i år har løgblomsterne i den grad taget revanche. Det særlige ved hånden er også, at der er lagt løg i kanten, som først kommer op til efteråret, så der bliver også noget at holde øje med til den tid.

Hånden består at 4 forskellige løgblomster:

Crocus sieberi ’Firefly’ (den lyslilla med gult i midten)

Crocus chrysanthus ’Blue Paerl’ (den lyseblå med gult i midten)

Crokus chrysanthus ’Romance’ (den gule)     

Scilla mischtchenkoana, som først blomstrer senere.

Farver fra udlandet

Der findes utroligt mange forskellige arter og sorter af krokus. I ’Den hjælpende hånd’ er der tale om arterne ”sieberi” og ”chrysanthus”. Crocus chrysanthus kommer oprindeligt fra Tyrkiet og Balkan, mens Crocus sieberi oprindeligt er fra Grækenland. Ud af disse vilde planter, er der dannet mange forskellige sorter og hybrider med mange forskellige farver og nuancer.

Se bedet nu

For at besøge Geografisk Have, og se de frivilliges ”hjælpende hånd” skal man kunne fremvise en negativ corona-test der er max. 72 timer gammel. Til gængæld er der gratis adgang til Haven indtil d. 1. april. Og hvis man selv vil være kreativ med krokus i sin egen have, kan man jo overveje at skrive sit navn i græsplænen med flotte krokusløg – men de skal først sættes til efteråret.

[sc name=”blogauthor”]

Der findes også andre klummer om forårets blomster, som du kan læse her:

Forår i luften – næsten!

Erantis

Hov, hvem har spist min Vintergæk?

Vinterens adonis

Almindelig Vorterod – ukrudt eller skønt bunddække?

De tidlige løg

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her