Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Forår i luften – næsten!

Forår i luften – næsten!

Så forsvandt sneen igen for denne gang og i stedet for dagtemperaturer på -5 grader, er vi nu kommet op på så meget som plus 10 grader. Det føles unægteligt som forår. Men selvom det kribler i fingrende efter at komme i gang i haven igen, så er det stadigvæk lige tidligt nok. Selvfølgelig skal vi ud og nyde de ny udsprungne vintergækker og erantis! Kan man gøre andet derude i denne tid?

Havearbejde i det tidlige forår

Ja, det kan man. For når det er så lunt derude, vokser ukrudtet også. Og selvom det ikke er så stort endnu, så er der helt sikkert noget, hvis du kigger godt efter. Hvis man ikke allerede har klippet sine stauder ned, så kan man også så småt gøre det. Hvis hækken trænger til at blive klippet, så er denne årstid god til især at klippe hække af bøg, tjørn og ær som er løvfældende. De stedsegrønne såsom buksbom og taks kan også klippes nu, men det skal helst gøres i plusgrader.

Køkkenhaven

Hvis man er den lykkelige ejer af en køkkenhave, så er der også lidt at lave, hvis man synes at det kunne være sjovt. For faktisk kan man så visse ting næsten året rundt. For eksempel findes der flere sorter af spinat og salat, som fint kan så nu. Så ligger frøene blot i jorden indtil det bliver varmt nok til, at de kan spire. Det gør ikke noget hvis der kommer lidt frost, for det kan frøene godt klare. Hvilke sorter der egner sig bedst, kan man blandt andet læse om hos frøfirmaet Nelson Garden.

Vanvittige vintergækker

Men orker man ikke at lave noget, og bare vil sidde at beundre de søde vintergækker, så kan man samtidig filosofere over, at der findes omkring 20 forskellige arter og mere end 500 sorter af denne smukke lille plante. Og nogle af de mest sjældne og fine sorter sælges til flere hundrede kroner pr. løg!

Havens forårsforberedelser

I Geografisk Have venter vi spændt på, at løgplanterne i bedet ”De frivilliges hånd”, skal springe helt ud. Vi er også i gang med at hænge de sidste fuglekasser op. Det skal som regel helst ske inden udgangen af februar, for det er netop inden foråret rigtig begynder, at fuglene leder efter boliger.

Her kan man se en af de dobbelte vintergækker Galanthus nivalis ’flora Pleno’. Vintergækkerne kan ses mange steder i Geografisk Have, fordi de sår sig selv og deres løg bliver flyttet rundt når der bliver flyttet planter og jord.