Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Dværgmispel

Dværgmispel – sensommerens pryd

Vi er kommet ind i den milde høsttid, hvor bær og frugter hænger tungt fra træer og buske. Ganske vist er det ikke alt sammen spiseligt, men det ser smukt og indbydende ud.

Nogle af de buske, som står med smukke bær i vores haver lige nu, er Dværgmispel – eller Cotoneaster – som er deres botaniske navn. De står med smukke røde eller sorte bær i store mængder. Desværre er de giftige og skal ikke spises. Heldigvis smager de ganske grimt, så skulle man komme til at tage et bær i munden, bliver det hurtigt spyttet ud igen. Til gengæld er mange fugle glade for dem og spiser dem med velbehag.

Der findes over 250 arter af dværgmispel

De fleste kommer fra Asien, men der findes faktisk også to arter, der er hjemmehørende i Danmark, om end de kun findes på Bornholm. Det er rød dværgmispel og sort dværgmispel.

Fælles for alle dværgmispel er, at deres blomster er ret små, ofte i stort antal og at bierne elsker dem. Kommer man forbi en blomstrende dværgmispel, vil man kunne se, hvordan det summer af bier, som næsten kæmper om at komme til. Og det er naturligvis derfor, vi nu kan nyde synet af de flotte bær.

Den mangeformede haveplante

Dværgmispel er en meget anvendt haveplante, og de findes i mange former. Nogle er krybende og bevæger sig kun få centimer over jorden, mens andre bliver op til tre meter høje buske. De krybende Cotoneaster kan også købes podet på en stamme, så man får et lille hængetræ.

Dværgmistel i Geografisk Have

I Geografisk Have har vi 12 arter af Cotoneaster. Mange af dem kan ses i området omkring skulpturen ’Amalie med katten’, men det er også værd at bevæge sig ud på græsset og ned i Sibirien. Her kan du finde Cotoneaster acutifolius, som er en af de arter, der har sorte bær. Eller hen til Himalaya hvor du kan se Cotoneaster conspicuus. Denne art er ikke almindelig i Danmark men er en fin art, der sagtens kan bruges i danske haver og endda kan klippes i form.