De brogede blade

De brogede blade

Når man går rundt og ser på forskellige planter i haver, støder man tit på nogle, der har ’brogede’ – altså tofarvede blade. Som regel er den ene af farverne grøn, mens den anden kan være hvid, rød eller gullig. Tit giver farverne et unikt mønster, som er med til at give planten et smukt, og måske endda eksotisk, skær.

En reproduceret fejl

Men hvordan er det lige gået til, at bladene kommer til at se sådan ud? Faktisk er det i de fleste tilfælde en fejl. Der går noget galt i plantens celler, og lige pludselig kan der opstå en gren med brogede blade på en ellers helt grøn busk. Den gren kan man så, som regel, klippe af og lave stiklinger af. Hvis man så er heldig, bliver de nye stiklinger ved med at producere brogede blade. De brogede blade er i øvrigt det, vi i gartnerfaget kalder for ’varigerede blade’. Det er også derfor, at planter med brogede blade ofte har et sortsnavn, der hedder noget i retning af ’variegata’.

Indførelsen af et smukt syn

Som sagt er det som regel en genetisk fejl, der opstår hos planten, og i de fleste tilfælde vil det kun ske på en enkelt gren. Det er derfor også meget sjældent, at man møder det ude i naturen. Vi mennesker har udnyttet det, og synes det er smukt, og derfor har vi indført planter med brogede blade i vores haver. 

Eksempler på tofarvede 

Eksempler på planter med tofarvede blade er efeu, taks, kristtorn, guldnælde og de stedsegrønne typer af benved, men der findes også brogede former af spidsløn, bøg og mange andre løvfældende træer og buske.

Populært ukrudt

I Geografisk Have er brogede planter en sjældenhed. Men både i Rosariet og i Rosenhaven finder du en broget variant af den lille gule vorterod. Vorterod, der er vildtvoksende i Danmark, bliver af mange betragtet som ukrudt. Men faktisk findes der en engelsk sort af vorterod ved navn Ranunculus ficaria Lembrook variegated, som er ganske populær i mange haver. Vorterod blomstrer dog først i april. Til gengæld lyser Japan-området op i denne vintertid, hvor du kan se brogede benved, Euonymus fortunei ‘Sunspot’, krybende langs en af de små buede stier.

Her kan du læse om almindelig benved, som ser noget anderledes ud

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.