Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Violfrøstjerne

Sidste efterår renoverede vi i Geografisk Have et af vores bede i Kina-området og døbte det ‘Sommerkjolebedet’. Her var violfrøstjerne en af de stauder, vi valgte at plante i bedet. Violfrøstjerne, med det botaniske navn Thalictrum delavayi, er en kinesisk staude, som er meget beundret.

Plante-missionær

Selvom violfrøstjerne kommer fra Kina, har stauden mange slægtninge over hele verden, og faktisk har vi også et par vilde frøstjernearter i Danmark. Violfrøstjerne blev indført til Europa i 1800-tallet af den franske Jesuiter-missionær Pierre Delavay, som var en særdeles ivrig plantesamler og amatørbotaniker, der tilskrives at have fundet 1500 plantearter. Han var udstationeret flere steder i Kina, blandt andet i et af de allermest frodige områder i Kina: i Yunnan-provinsen hvor Himalaya-bjergene ender.

Skyer bindes op

Violfrøstjerne har et helt specielt og bemærkelsesværdigt udtryk, når den står med sine lange spinkle stængler og hundredevis af små lilla blomster. Blomsterne minder om en let sky, der svæver over bedet, og så ligner frøstanden lidt en stjerne, hvoraf den har sit navn. Det, der gør den så speciel og elegant i sit udtryk, er dog nok også årsagen til, at den ikke bruges så meget i haver. Da violfrøstjerne netop hører til gruppen af høje spinkle stauder, vælter den også let, hvis ikke den bliver bundet op. Og netop opbindingen kan være lidt svær med den her staude, fordi det er svært at få det til at se pænt og naturligt ud.

Forveksling

For alle misforståelser skyld, må jeg hellere lige nævne, at der også findes en akeleje-frøstjerne. Den bliver ikke helt så høj som viol-frøstjerne, og den har også større blomster. Derfor har den slet ikke det samme lette udtryk som violfrøstjerne. Desuden er den også afblomstret for længst, men de to stauder forveksles altså fra tid til anden.

Find stauderne

Lige nu kan du se violfrøstjerne blomstre i Geografisk Have i Sommerkjolebedet i Kina-området, og hvis du søger lidt, kan du med held også finde den afblomstrede akelejefrøstjerne i Staudehaven, som er en del af Idé-haverne.