Vedbend – Den vintergrønne have

Vedbend – Den vintergrønne have

Så blev det nytår, og mens vi tålmodigt venter på lysere og varmere tider, så kan vi nyde de af havens planter, der står og er grønne året rundt. En af dem er vedbend – eller efeu – med det botaniske navn Hedera. Det er en stedsegrøn klatreplante, der kan hægte sig fast til træer ved hjælp af såkaldte luftrødder.

Vedbend er ikke en snylteplante i egentlig forstand. Den stjæler nemlig ikke noget fra de træer, som den vokser på. Det kan man overbevise sig selv om ved at klippe hovedgrenen af vedben af over jorden, hvorefter grenen dør. Men bortset fra at vedbend kan kravle langt op i træer, så er det en rigtig fin haveplante, som kan bruges til at dække store arealer.

Der findes i omegnen af 15 arter af vedbend. Arten ’almindelig vedbend’ vokser vildt i det sydlige og østlige Danmark samt i resten af Europa. Den trives nemlig i et lunt og fugtigt skovklima. Den er desuden vært for Skovblåfuglen, som er en af vores almindelige skov-sommerfugle i Danmark. Derudover er blomsterne en fin nektarkilde for bier.

Vedbend i Geografisk Have

I Geografisk Have kan man se tre arter af vedbend nemlig almindelig vedbend, irsk vedbend og kaukasisk vedbend. Sidstnævnte vokser især i ’Junglen’ – området ind mod Kolding Miniby – og kendes på de store blade. Den vi bruger mest i danske haver, er den irske vedbend, som får lidt større blade end den almindelige vedbend, som man i mange år har brugt som populær stueplante.

Under de 15 arter af vedbend findes der rigtig mange sorter, og faktisk findes der en broget sort af almindelig vedbend, som stammer fra Koldinghus, og som derfor også er opkaldt efter slottet. Det er en af de mest hårdføre sorter af almindelig vedbend.

Ligesom mange andre planter skal vedbend være nogle år gammel, før den begynder at blomstre. Samtidig med at planten når den alder, begynder de dele af planten, som bærer blomsterne at blive mere ’træagtige’. Hvis man stiklingeformerer disse ’træagtige’ grene, så bevarer planten den træagtige vækst og kan blive til en busk. Dem kan man købe i planteskoler som træagtig vedbend eller under navnet Hedera ’Arborea’.

Skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.