Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Sund jord

Hvad er sund jord?

I denne uge har vi i Geografisk Have fået en masse jordforbedring hjem, som skal spredes ud i havens bede. Når man dyrker jorden, er det nemlig vigtigt, at den hele tiden holdes i ’god form’. Jord består nemlig af mange forskellige dele, som gerne skal være i balance, hvis man vil have sine planter til at trives optimalt. Planterne henter nemlig næsten alt, hvad de skal bruge, til at vokse, fra jorden. Når vi dyrker jorden intensivt, påvirker det jorden, og derfor er vi nødt til at pleje den. Det er vigtigt, at der er organisk materiale i jorden. Organisk materiale er typisk gamle planterester, der er ved at blive omsat i jorden. Tit fjerner vi i vores haver det meste ’organiske materiale’, fordi det ser rodet ud, eller fordi vi høster det. Tænk for eksempel på køkkenhaven, hvor du måske har høstet kilovis af kartofler. Noget af alt det organiske materiale skal erstattes, for ellers kommer det til at mangle som næring, og nye planter vil mistrives.

Kompost eller dyremøg

Noget af det bedste, man kan bruge til at give jorden nyt liv, er kompost eller dyremøg. Kompost kan man lave selv, hvis man har plads, men tit kan man også hente noget på den lokale genbrugsplads. At lave god kompost er ikke svært, men det kræver, at man sætter sig lidt ind i, hvordan man skal gøre. Hvis man smider en stor bunke blade i ens køkkenhaven om efteråret, vil nogle af de blade også nå at komme joden til gode, inden det bliver forår. Dyremøg er også godt, men skal bruges med omtanke.

Hvad med kunstgødning?

Mange tror måske, at kunstgødning er nok til at holde jorden i god stand. Kunstgødning er også en udmærket måde at sørge for, at ens planter får de næringsstoffer, som de skal have, men kunstgødning er ikke til megen nytte for livet i jorden. Hvis jorden mangler organisk materiale, har den også sværere ved at holde på de næringsstoffer, der bliver tilført. Det betyder, at næringsstofferne bliver udvasket i stedet for at komme planterne til gode. I Geografisk Have kan du tirsdag eftermiddage i højsæson møde nogle af de frivillige fra Gardenhood, der dyrker vores Økologiske Køkkenhave, og her kan du blandt andet få en snak om, hvordan man får en sund jord.

Ugens haveklumme er skrevet af Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.