Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Sommerfuglebusk // planter med dyrenavne

Sommerfuglebusk // planter med dyrenavne

I denne uges klumme om planter med dyrenavne, skal det handle om sommerfuglebusk Buddlaja davidii. Som mange nok har luret, så hedder den sommerfuglebusk fordi den tiltrækker mange sommerfugle. Måske har nogle af jer også lagt mærke til, at den ikke tiltrækker så mange bier. Det skyldes at blomsterne på sommerfuglebusken er udformet sådan, at nektaren er meget svær at få fat i, hvis man er bi. Er man der imod enten sommerfugl eller sværmer, så har man en lang sammenrullet ’snabel’ som man kan stikke ned i bunden af blomsten til nektaren.

Navngivet efter entusiaster 

Sommerfuglebusken kommer fra Kina, hvor der i øvrigt findes adskillige mindre kendte arter. Dens latinske navn er i øvrigt en hyldest til ikke mindre end to planteentusiaster, nemlig plantesamleren A. Buddle og Abbed David som indsamlede og beskrev store mængder af planter og dyr i Kina.

Mistænkt art

I de senere år er sommerfuglebusk kommer under mistanke for at være invasiv. Men den en endnu ikke noget stort problem i Danmark. Det er dog rigtigt, at planterne tydeligvis trives godt med vores generelt mere milde vintre. Og har man en sommerfuglebusk, så har man måske også fundet selvsåede småplanter under sin busk. Det kan kun lade sig gøre fordi vintrene er milde og efteråret varmt, så frøene kan nå at modne. For sommerfuglebusken er faktisk vant til et klima der, i de fleste tilfælde, er lidt varmere end det danske. Det er også derfor de fryser lidt tilbage hvert år. Det er heldigvis ikke noget problem, for de kan tåle at blive beskåret grundigt.

Meterhøje og højtelskede

Men om alting er så er sommerfuglebusken en af danskernes mest elskede havebuske og den fås i mange farver og størrelser. I de senere år er der kommet flere nye lave sorter på markedet, som ikke bliver så høje som almindelige sommerfuglebuske, som ellers let bliver et par meter høje. I Geografisk Have kan du se en hvidblomstrende sommerfuglebusk i Dahliahaven og i Nemmehaven. Lige på den anden side af stien fra Naturhaven kan man se den i lilla. Her er det sorten ’Tovelil’ som Aksel Olsen har fremavlet i 1945.

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.