Solbærtid

Nu er vi kommet til den tid på året, hvor man rigtigt kan begynde at høste frugter, grøntsager og bær i haven. I min egen have har jeg fornøjelsen af to store gamle solbærbuske. De giver et overvældende udbytte hvert år. Og selvom det kniber med tid i en travl hverdag, så kan jeg ikke holde tanken om at bærrene ikke bliver brugt ud. Så i år har jeg lavet solbærsaft, mens jeg de andre år mest har lavet marmelade.

Et bær med mange muligheder

Solbær er utroligt sunde, fordi de har et højt indhold af C-vitamin. Men mange synes de smager lidt specielt rå, så derfor vælger de fleste at bruge dem til marmelade eller saft. Solbær er en gammel lægeurt og den har været brugt til vinlavning helt tilbage til middelalderen. Faktisk kan man også tørre bladene og lave the af dem.

Vildtvoksende

Måske er der ikke så mange der er klar over at solbær, hvis botaniske navn er Ribes nigrum, faktisk også vokser vildt i den danske natur. Den findes i lysninger i skovene og den kan faktisk findes i det meste af landet. Solbær er nemlig en ret alsidig busk som også er nem at dyrke. Faktisk er den så alsidig, at den vokser vildt i store dele af det østlige Europa og faktisk kan findes så langt væk som Himalaya!

Succesoplevelse

Hvis man vil forsøge at dyrke nogle bær i sin have, så er solbær et godt sted at starte. Der er næsten garanti for en succesoplevelse. Og med alderen vil de fleste velpassede buske lave så mange bær at der er rigeligt til både fugle, naboer og egen husholdning.

Rigt bærende

I Geografisk Have kan man også finde nogle unge eksemplarer af solbærbuske i Naturhaven og en enkelt busk i Den Økologiske Køkkenhave. Det er sorter ved navn ’Titania’ som er en af de mest populære sorter på markedet og som er meget rigt bærende.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her