Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Russisk Salvie til den tørre have

Her i august er der sikkert mange som er vendt til tilbage fra ferie til en have, der er noget præget af tørke. For selv om der har været byger ind i mellem, så er der ikke kommet nok regn i juli til at stille de fleste planter tilfredse. Og dét er naturligvis ikke sjovt at komme tilbage til efter en god ferie.

Men der er planter der trives fint med at have det tørt. Så hvis man er træt af de planter der hele tiden skal have vand om sommeren, så er Russisk salvie, Perovskia atriplicifolia, en af de planter, der måske kan bruges. Egentlig vokser russisk salvie primært i Afghanistan, Pakistan og Tibet. Så hverken det danske eller botaniske navn refererer til plantens voksested, men er derimod opkaldt efter 1800-tallets russiske general Perovskij.

Ikke en krydderurt men en favorit for havens insekter.

Så russisk salvie er egentlig ikke russisk, og faktisk er der heller ikke ret meget krydderurt over den. Salvie er ellers en af de planter vi gerne bruger i køkkenet. Men Russisk salvie er ikke nogen god krydderurt. Den har til gengæld været brugt som medicin i gamle dage, hvor man lavede te af planten. Russisk salvie er en steppeplante, der er vant til tørre og solrige forhold. Derfor er bladene også små og grålige, da det mindsker fordampningen af kostbart vand. Og så har den nogle fine, små, violette blomster, som kommer frem i store luftige kvaste i slutningen af juli måned. Blomsterne er også en favorit blandt bier og andre af havens insekter.

Vinterbeskyttelse

Men træerne vokser ikke altid ind i himlen, og det gør Russisk salvie heller ikke. For selvom planten er vant til et barsk klima, så er den ikke vant til danske vintre. Derfor kan den have behov for at blive beskyttet med lidt blade eller gran om vinteren i de mest udsatte dele af Danmark. I Geografisk Have vinterbeskytter vi dog ikke de Russiske salvier, og de klare sig faktisk ret godt i Antistresshaverne, hvor de i øjeblikket blomstrer og dufter skønt.