Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Prunus mahaleb

Det gamle vandrette træ

I løbet af de kommende uger vil der være hektisk aktivitet i Syvdalen i Geografisk Have. Den nederste del af dalen står nemlig overfor en større ansigtsløftning. Det bliver et stort løft, som kommer til at pynte. Desværre betyder det også, at nogle af de gamle træer må vige, så maskiner – men ikke mindst nye planter – kan komme til.

Weichsel-træet i Syvdalen

Et af de træer, vi kommer til at sige farvel til, er den Weichsel, der i mange år har vokset som en vandret portal hen over stien nede ved søen. Weichsel er ikke så voldsomt kendt i Danmark men bliver brugt som læbeplantning visse steder. Den kommer fra Syd- og Centraleuropa og findes helt over mod Mellemøsten. Det er også derfra, man har hentet dens botaniske artsnavn, som altså hverken er græsk eller latin, men arabisk. Den hedder nemlig Prunus mahaleb, og ’mahaleb’ skulle altså være et arabisk navn for kirsebær.

Den gamle har tabt pusten

Weichsel hører nemlig til i kirsebærslægten, men desværre ikke i den spiselige afdeling. Men den blomstrer lige så smukt som enhver anden Prunus, og blomsterne dufter tilmed rigtig dejligt. Hvis man nu ikke lige synes at have lagt mærke til den liflige duft i Syvdalen, så skyldes det, at træet her desværre har tabt pusten og står alt for meget i skygge. Der er med andre ord kun ganske få blomster på den og endnu færre frugter.

Lang og ranglet

Mange vil sikkert spørge, hvordan vores Weichsel er kommet til at ligge så vandret, som den gør. To ting spiller ind: for det første er Weichsel tilpasset til at gro i relativt nærrigsfattig sandjord, og planter man den så i fed næringsrig lerjord, så vokser den sig oftest lang og ranglet. Til sidst er den væltet, men fortsat med at vokse som den nu engang bedst kunne.

Weichsel i Geografisk Have

Weichsel som art forbliver dog i haven, da der er et andet træ næsten lige ved siden af. Men vil man nå at sige farvel til den vandrette stamme, som i mange år har ligget cirka 2 meter over stien, så skal man skynde sig, for den bliver altså fjernet på torsdag.