Selvom det er vinter, så har det jo egentlig været mildt indtil videre. Faktisk har det været ganske vådt og lunt lige siden slutningen af december, og derfor er der også begyndt at vise sig en masse tegn på liv ude i haverne. En af de buske, der er tidligt ude, er en busk, som vi ellers mest lægger mærke til om efteråret.
Fine, små, røde blomster
Papegøjebusk eller Parrotia persica, som den hedder videnskabeligt, er nemlig kendt for sine smukke høstfarver. Men den blomstrer tidligt, og nu står den og er lige ved at springe ud her i Geografisk Have. Blomsterne er på ingen måde store eller prangende, men på denne årstid tager vi nok også til takke med, hvad vi kan få. Hvis man tager sig tid til at gå tæt nok på planten, så er de små fine røde blomster faktisk meget smukke.
Papegøjebusk-slægten er en meget lille slægt. Indtil for få år siden var der faktisk kun beskrevet én art i slægten, nemlig Parrotia persica, som kommer fra Iran og Azerbaijan. Men for nogle år siden blev der endeligt anerkendt en art mere. Den kommer fra Kina og ligner meget sin slægtning. Den er fortsat meget sjælden i Danmark, men takket være en donation så har vi i Geografisk Have nu fået et, meget fint, lille eksemplar af Parrotia subequalis. Der kommer dog til at gå et par år, før den er stor nok til at komme ud i haven.
Troldnød – en fjern slægtning
Hvis man kigger lidt på en anden af havens tidligt blomstrende buske, nemlig troldnød, så vil man hurtigt opdage, at der er mange ligheder mellem de to. Faktisk er troldnød og papegøjebusk også i familie med hinanden, men det er lidt længere ude. Men de hører begge til i troldnød-familien. Hvis man synes, at blomsterne på troldnød alligevel er lidt flottere end på papegøjebusken, så er det måske ikke helt forkert. Papegøjebuskens blomster mangler nemlig kronblade. Geografisk Haves papegøjebusk kan ses ude fra den store plæne – næsten lige over for Kinahytten. Troldnød blomstrer i øvrigt også nu, så der er mulighed for at se begge planter på deres højeste, hvis man går tur her i Geografisk Have.
Ugens haveklumme er skrevet at Gartner og Kultur- og Naturformidler Niels Melballe