Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Palmelilje – en eksotisk nordbo

Palmelilje – en eksotisk nordbo

I denne tid kan man opleve Palmeliljerne i blomst. I Danmark bruger vi navnet Palmelilje om flere arter i slægten Yacca. Der findes nemlig flere arter som ligner hinanden ganske meget! Ja, faktisk ligner de hinanden så meget, at botanikere i årevis har diskuteret om der er tale om én eller to arter. I disse år har man vedtaget, at der er to arter, nemlig Yucca filamentosa og Yucca flaccida. 

Hverken palme eller lilje

Faktisk er det danske navn ganske vildledende, for Yucca er hverken en palme eller en lilje. Men derimod er det en ørkenagtig sukkulentplante i familie med agave. Hvis der er nogle af jer som kommer til at tænke på en stueplante, når I høre navnet Yucca, så er det heller ikke helt forkert. Den stueplante vi kalder elefantfod, er nemlig også en Yucca-art og en nær slægtning til Palmelilje. Elefantfod kan blot ikke tåle frost og skal derfor dyrkes inden døre.

Et betagende syn

Men uanset det, så er palmelilje en fantastisk plante. Den er vinterhårdfør og meget tørketålende. Den har sin naturlige udbredelse i det sydvestlige Nordamerika, hvor den vokser i tørre og lysåbne miljøer. Selvom den ser meget eksotisk ud, så klarer den frost og kulde udmærket. Ikke blot har den smukke blade, men når den blomstrer kommer den helt store åbenbaring: Store kraftige stængler med et utal af store hvide liljelignende blomster, står som en sky over planten. Det er et betagende syn.   

Nem i sol

Selvom palmeliljer ligner noget der ikke kan gro på vores breddegrader, så er den faktisk vældig nem. Blot skal den stå veldrænet og lyst – gerne i bragende sol op af en sydvendt husmur. Køber man den fra lille, kan det godt være, at man kommer til at vente et par år på, at den skal blomstre første gang. Den kan også godt finde på at springe et år over, hvor den ikke blomstrer. Men det gør ikke så meget, for planten er smuk i sig selv.

 

I Geografisk Have kan man i øjeblikket se den blomstrende palmelilje i Sydamerika-området, hvor den formentligt er blevet placeret, fordi der er for meget skygge i havens Nordamerika-område, hvor den ellers hører hjemme.

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.