Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Nye høns i Haven 

Nye høns i Haven 

At holde høns i haven kan være en stor fornøjelse. Det er næsten ren terapi at sidde og observere på den lille hønseflok, der nysgerrigt render rundt i haven og skraber. En gang imellem kagler og toppes de også en smule. Og så skal man jo heller ikke underkende glæden ved at kunne hente sine egne æg i hønsehuset, frem for supermarkedet. Plus, at de fleste høns også kan blive meget tamme, og at man jo dermed kan få nogle gode kammerater at snakke med.

Dværghøns

I Geografisk Have har vi netop i sidste uge fået nyt fjerkræ i vores fuglevoliere. Efter at hønsene har været væk hele vinteren, primært pga. corona, er der nu liv i volieren igen. Vores nye høns er sjove, og kan holdes i en have. De fleste af hønsene er dværghøns og kan anbefales til små haver. De skraber ikke så voldsomt i køkkenhaven som store høns, og deres hønselorte er ikke så store – en klar fordel i den lille have.

Sorte øjne, lange haler og korte ben

Vi kan nu fremvise 6 forskellige hønseracer, med vidt forskellig udseende: Den flotte sølvhalsede Dværg Fønix, som er den hønseart der kan få den længste og mest imponerende hale; De små nuttede silkehøns, hvis fjer ligner dun; Den sjove ’Toppede Hollænder’, hvor hanen godt kan minde om en punker; Verdens næstmindste høne kaldet ’Chabo’ som har så korte ben, at den ikke kan gøre ret meget skade i hverken køkkenhaven eller staudebedet;  Hønsenes helt egen ”goth-høne” kaldet ’Svensk Sorthøne’ og sidst men ikke mindst – Danmarks nationalhøne de Danske Landhøns.

Vikingernes høne

Der har været høns i Danmark i 2000 år. Vi ved fra vikingernes køkkenmøddinger at den høncerace de havde, var den danske landhøne. Indtil slutningen af 1800-tallet var det den eneste høne vi havde i Danmark. Landhønsene stammer direkte fra ’Bankiviahønen’ som er en vild junglehøne fra Indien. Bankiviahønen blev tæmmet af mennesker for 5000-8000 år siden i Indien. Man mener faktisk at alle tamhøns stammer fra Bankiviahønen.

Drømmehøns

Vi håber at I vil komme forbi Geografik Have og se vores nye høns. Måske bliver I inspireret til at finde den afart af Bankiviahønen, I drømmer om i jeres have. Og ja – det kan være meget svært at se, at disse høns har samme stamfader, når de ser så forskellige ud. Kun landhønen ligner den vilde Bankiviahøne.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.